Frankárfolyam: csak a csoda segíthet

2011.07.13. 08:15 Módosítva: 2011.07.13. 08:16
Semmilyen módon nem befolyásolta a forint árfolyamát a vártnál kedvezőbb inflációs adat − annál inkább meglátszott rajta a nemzetközi devizapiacokon kialakult pánik.

Kedden délelőtt még tartott a hétfőn kialakult pánik a devizapiacokon, aminek hatására a dollár és a svájci frank tovább erősödött. Az alpesi deviza árfolyama az euróval szemben 1,155-ig menetelt, míg a forintnál 233,36 forint jelentette az új csúcsot. Mindez ráadásul nagyon gyorsan történt, hiszen már délelőtt megvoltak az új szintek, írja a Napi Gazdaság.

Az euróhoz mérten már sokkal ellenállóbb volt a magyar deviza, az árfolyam ugyanis megállt a 270-es szint alatt. Ez jórészt annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban relatíve erős volt a magyar deviza, ráadásul az euróval kapcsolatos félelmek felerősödése a közösségi deviza árfolyamát sem engedi elszállni.

Komoly forgalom is társult már ezekhez a szintekhez − mondta el Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője. Elmondása szerint az eladói és a vételi oldal is aktív volt, sokan ugyanis már fantáziát láttak ezeken a szinteken megszabadulni valutáiktól, de megjelentek azok a pánikvevők is, akik gyorsan akartak venni, attól félve, hogy holnap rosszabb lesz. Karsai azonban óva int a nagy pániktól, hiszen minden csoda három napig tart, legalábbis remélhetőleg.

Jelenleg nagyon nehéz biztosat mondani. Az olaszokkal kapcsolatosan a legnagyobb gond, hogy ők már centrumnak és nem perifériának számítanak az unióban − talán segíthet a pánik elülésében, hogy kötvényeik sokkal nagyobb aránya van belföldi kezekben, mint a görögök esetében.

Mindenesetre délután az olasz kötvényhozamok stabilizálódása korrekciót hozott a devizapiacon is. A svájci frankkal szemben például nap eleji szintje közelébe, 228 forint környékére korrigált vissza az árfolyam.

Nagyon nagy volt tehát a volatilitás, ami semmiképpen sem jó, de talán már jöhet egy kis megnyugvás a devizapiacokon is. A Barclays a napokban adott ki egy elemzést külön a svájci frankról, három éves távlatban elemezve − akkor még az olasz helyzet figyelembevétele nélkül − a várható alakulást. E szerint 60 százalékos esélyt adnak annak, hogy a mostani helyzet szép lassan elcsendesedik, és az euró/svájci frank keresztárfolyam 1,40-es szintre tér vissza három év múlva, négy év után pedig 1,42 lehet. Arra 5−10 százalékos esélyt látnak, hogy tartósan fennmarad a mostani helyzet, de ekkor is inkább 1,2 körüli keresztárfolyammal számolnak a Barclays elemzői, akik a paritáson nem nagyon gondolkodnak.

Ugyanakkor − igaz, csak 5 százalék eséllyel − fennáll szerintük az a variáció is, hogy a mostani erős frank árt majd a svájci gazdaságnak, ami akár fél éven belül 1,60 körüli keresztárfolyamot eredményezhetne.