IMF: Jövőre 172% lesz a görög adósság

2011.07.13. 17:05 Módosítva: 2011.07.13. 17:06
A korábban becsültnél nagyobb, 3,75 százalékos lehet a görög gazdaság visszaesése idén, aminek következtében az eddig tervezettnél nagyobb megszorításokat kell végrehajtani a költségvetésben. Ha a görög kormány mindent végrehajt, és teljes siker lesz a privatizáció, az államadóssága jövőre eléri a GDP 172%-át. Ha a programokat mégsem sikerül teljesen végrehajtani, akkor még 10 év múlva is ott fog tartani Görögország, hogy adóssága fenntarthatatlan - derül ki a Nemzetközi Valutaalap hitelfelülvizsgálati jelentéséből.

Az IMF negyedik felülvizsgálata még a 2010 májusában jóváhagyott hitelkeret része, tárgya pedig az ötödik, 3,3 milliárd eurós hitelrészlet, amit a mostani felülvizsgálat jóvá is hagyott.

Az IMF új előrejelzése szerint nagyobb lehet a görög gazdaság visszaeése a korábban jelzettnél 3 helyett 3,75 százalék. A belföldi kereslet visszaesése töretlen, a munkanélküliség meredeken emelkedik, márciusban elérte a 16 százalék ot. A nominális bérek csökkenésével a versenyképesség viszont javulni kezdett.

A gazdasági kibocsátás azonban még mindig gyorsabban tud zsugorodni, mint a foglalkoztatottság, így a termelékenység összességében romlott az előző évihez viszonyítva. A gazdaság vártnál nagyobb visszaeséséből adódó költségvetési egyenlegromlás miatt további, a GDP 1 százalék ának megfelelő kiigazítást kell végrehajtania az IMF szerint az eddig tervezett konszolidációs terveken felül.

A görög kormány vállalta, hogy 2014-re 3 százalék ra viszi le a költségvetés hiányát. Az idei első negyedévben a fiskális célok teljesültek, de ezt néhány ideiglenes tényező is támogatta. Például, hogy hamarabb áramlott be a pénz az EU-alapokból és jobban alakult a helyi önkormányzatok egyenlege. Ezek ellensúlyozták a vártnál kevesebb befolyt adóbevételt.

Az adósságterhek halmozódásával, a gazdasági kibocsátás visszaesésével a GDP-arányos adósság még magasabbra kúszik, mint az előző felülvizsgálatban az IMF elemzői jelezték. Még ha teljesen végre is hajtják az immár elég ambiciózus költségvetési hiánycsökkentést és a tervezett privatizációs programokat, 2012-ben a GDP 172 százalék a lehet a bruttó államadósság, míg korábban 159 százalékot vártak (az Európai Bizottság pedig 166 százalékot).

Az IMF előrejelzése szerint csaknem tíz év kell ahhoz, hogy az adósság 130 százalék ra csökkenjen. Mindez pedig azt jelenti, hogy még több pénzre lesz szüksége Görögországnak az európai mentőalapból. Ezek a számítások a program teljes végrehajtásával számolnak, ebből következően ha nem teljesen hajtja végre a görög kormány a költségvetési konszolidációt, akkor az adósságpálya még ennél is rosszabb lesz, és még 2020-ban is ott fog tartani Görögország, hogy adóssága fenntarthatatlan.

Az állam vagyonának privatizációjából 2012 végére 15 milliárd, 2015 végére összesen 50 milliárd euró bevételre számít a görög kormány, ami a nemzetközi sztenderdekhez képest igen ambiciózus, bár nem példa nélkül való.