Írországot dicséri Brüsszel

2011.07.13. 15:20
Az euróövezet növekedési üteme ugyan a válságból való kilábalásra utal, azonban továbbra is lassú és kétsebességű lehet a közös valuta térségében - derül ki az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott negyedéves gazdasági jelentéséből.

A brüsszeli szervezet szerint az európai adósságállomány 2012-ben csökkenésnek indulhat, további kihívások előtt állnak az euróövezeti tagállamok, amennyiben teljesíteni kívánják a stabilitási programjaikban vállaltakat.

A Bizottság számításai szerint az Európai Unió azon tervének teljesítéséhez, hogy 2030-ra 60 százalék alá csökkenjen a GDP-arányos államadósság, 2015 és 2020 között további 0,2 százalékpontos strukturális egyenlegjavításra volna szükség. Egyes országokban, így Ausztriában, Írországban, Szlovéniában és Finnországban még ennél is nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség - teszi hozzá.

A szervezet Írországot megdicsérte, amiért a szigetország tartja magát a mentőcsomagban vállalat gazdasági programhoz. A jelentés szerint Portugália ugyan még az intézkedések végrehajtásának korai fázisában van, az erős politikai konszenzus segít a tervek megvalósításában.

Az Európai Bizottság a görög helyzetet "összetettebbnek" nevezi és kiemeli, hogy a program további megerősítésére van szükség annak érdekében, hogy a görög államháztartás fenntartható pályára térjen vissza.

Az európai kormány aggodalmainak ad hangot a korosodó társadalom hosszú távú hatásai miatt. "A lakosság átlagéletkorának emelkedése azt eredményezi, hogy a potenciális növekedési ütem lassul az elkövetkező évtizedekben és az idősek ellátásának költségei nőnek" - véli a Bizottság.

A magánszektorral kapcsolatosan megjegyzi, hogy a vállalati nyereségek még mindig a válságból való kilábalási pályán vannak, és még egy darabig alacsonyak maradhatnak az "óvatos fogyasztói viselkedés" hatására. A szervezet ugyanakkor kiemeli, hogy a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok pénzügyi helyzete javult, mivel átalakították portfolióikat és kevésbé kockázatos eszközökbe fektettek be. "Amerikával összehasonlítva, az euróövezeti háztartások mérlege erős" - írja jelentésében a Bizottság.