Vasárnap lesz az uniós válságcsúcs

2011.07.13. 11:35 Módosítva: 2011.07.13. 11:37

Vasárnapra hívhatják össze az euróövezeti válság elmérgesedése miatt szükségessé vált rendkívüli uniós csúcsot. Az EU elnöke eredetileg péntekre tervezte a találkozót.

Herman van Rompuy tervét elsősorban szervezési okokból, a szűk határidő miatt nem lehet megvalósítani. Ugyanakkor gondoskodni kell arról is, hogy ne "inflálódjanak el" a csúcsértekezletek, ezért biztosítani szükséges, hogy a találkozókon érdemi döntéseket hozzanak - mondták el uniós források az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

Az állam- és kormányfői EU-tanácsot elnöklő van Rompuy jelenleg egyeztet, az euróövezeti tagállamok vezetőivel közösen alakítja ki a menetrendet - tették hozzá. A csúcstalálkozókkal kapcsolatos döntésekben a belga politikus az első számú illetékes.

Az euróövezeti országok pénzügyminiszterei kedd hajnalban - több mint tíz órás brüsszeli ülést követően - nyilatkozatot adtak ki, amelyben további intézkedéseket helyeztek kilátásba az adósságválság enyhítése és az átterjedés megakadályozása céljából. Ez azonban nem nyugtatta meg a pénzügyi piacokat, amelyek immár nyíltan aggódnak amiatt, hogy a krízis hullámai az EU egyik legnagyobb tagállamát, Olaszországot is elérhetik.

Időközben a helyzetet tovább rontotta, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól. A hitelminősítő  úgy látja, hogy az euróövezeti tagországnak várhatóan újabb külső pénzügyi segítségre lesz szüksége a jelenlegi segélyprogram kifutása után.