A kínai hitelminősítő is nekimenne Amerikának

2011.07.14. 07:45

Akár megegyezik az amerikai kongresszus az adósságplafon emeléséről, akár nem, az Egyesült Államok szuverén adósságbesorolását minden bizonnyal lerontjuk - közölte a kínai állami hitelminősítő, a Dagong Global Ratings.

Amennyiben megszavazzák az adósságtető emelését, romlanak az ország hosszú távú kilátásai, hiszen tovább romlik a visszafizetés esélye - ha viszont nem szavazzák meg, akkor annak azonnali és jelentős, több fokozatú leminősítés lesz az eredménye - közölte a Dagong vezetője, Guan Jianzhong.

Ezzel csupán a leminősítés mértéke a kérdés az utóbbi hetekben egyre aktívabb kínai hitelminősítőnél. A Dagong vezetője szerint az amerikai gazdaság lendülete leállt, nem tud annyi értéket teremteni, amennyivel le tudná dolgozni az adósságait - további hitelekkel vagy jegybanki lazítással pedig aligha tud majd kimászni a gödörből.

Jelenleg A plusz az USA adósságainak besorolása, negatív kilátások mellett, amit tavaly novemberben - a Federal Reserve mennyiségi lazítása második körének bejelentésekor - szállítottak le a korábbi AA-ról.

A három nagy amerikai hitelminősítő - a Moody's, a Fitch és a Standard & Poor's - az USA augusztus 2-án bekövetkező esetleges államcsődje esetén szintén azonnali leminősítéssel fenyegetnek, a fizetésképtelenség elmaradásakor viszont óvatosabban bánnának a lefokozással.