Saxo Bank: Ne féljünk a csődtől

2011.07.14. 14:33 Módosítva: 2011.07.14. 14:33

Európa idősebb államai látszólag úgy gondolják, a világ tetején vannak és erős befolyással rendelkeznek, ám valójában szinte sehol nem bővül a munkaerőpiac, a gazdasági növekedés és termelékenység legjobb esetben is egy helyben toporog. "A feltörekvő ifjú titánok viszont mindeközben nem elég nagyok ahhoz, hogy megfordíthassák az állást" - írja a Saxo Bank.

A dán befektetési bank szerint Európában minden bukkanóra likviditásbővítés a válasz, a hiányzó fizetőképesség megoldása helyett. Az EU játékszabályai mindig ugyanazok: úgy tenni, mintha nem is lenne semmi gond, akkor majd magától elmúlik.

"Európa közel jár ahhoz, hogy elveszítsen egy generációnyi fiatalt Spanyolországban, Írországban, Portugáliában és Olaszországban, főleg a 20-45 százalékos fiatalok közti munkanélküliséget figyelembe véve. Ahhoz, hogy ez ne így történjen az európai politikusoknak és az ECB-nek merőben új stratégiára van szüksége" - véli Steen Jakobsen, a Saxo vezető közgazdásza.

Szerinte először is abba kellene hagyni annak a látszatnak a keltését, hogy körül lehet táncolni a "csőd" kifejezést. Ez még nem lenne a világ vége, elég csak az orosz példát elővenni, érvel. Az 1998-as orosz csőd igencsak fájdalmas volt, de Oroszország immár azon BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) államok egyike, amelyekre sokan a világgazdasági növekedés motorjaként tekintenek egészen 2050-ig.

Egy másik példa Finnország. Bár a finnek nem dőltek be, amikor a Szovjetunió a berlini fal leomlását követően szétesett, a bankrendszerük masszív válságba került, sok bank be is csődölt. A munkanélküliség 1994-ig közel 20 százalékra szökött, míg 1991-ben 6 százalékkal zsugorodott az ország GDP-je. Manapság Finnország az Európai Unió egyik mintaállamaként a változást, a befektetéseket és az innovációt képviseli. A finnek ugyanis a válság idején úgy döntöttek, összefognak és a valósággal szembe nézve teljesen átszabják stratégiájukat.

Steen Jakobsen szerint ez lecke lehet Görögországnak is: minél tovább halogatja, hogy szembe nézzen a valósággal, minél inkább újabb adóssággal próbálja megoldani az adósságválságot, annál mélyebbre ássa magát. Az újrakezdés ugyanis egyre nagyobb kezdeti traumával járhat majd. Amennyiben a lakosság zöme tudja, hogy nehéz idők jönnek, akkor képesek és hajlandóak lesznek elviselni azokat.

A múlt hétvégi cikkek azt sugallták, hogy a Görögországnak nyújtandó segítség alapvetően előnyös dolog. Ám valójában nem lehet az, ha az ország fizetésképtelen. A Saxo közgazdásza szerint az eurózónának egy közös pénzügyminisztériumra van szüksége, mégpedig egy olyanra, amely közös államkötvényeket bocsájt ki az EFSF-en (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz), illetve később az ESM-en keresztül.