Szlovéniában is lesz bankadó

2011.07.14. 14:53

Bankadót vezetnek be Szlovéniában is, a kormány javaslatáról szerdán későn este döntött a parlament. Alapszabályként a bankoknak az év végén a mérlegfőösszeg 0,1 százalékát kell befizetniük az államkasszába, de a belföldi hitelezés fellendítése céljából kivételeket fognak alkalmazni bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Adókedvezményt kapnak azok a bankok, amelyek mérlegfőösszegük legalább 60 százalékának megfelelő összegű hitelt nyújtanak vállalatoknak. Mentesülnek a különadó megfizetése alól azok a bankok, amelyek évente legalább 5 százalékkal bővítik vállalati hitelkihelyezésüket. A különadóból évi 5 millió euró bevételt vár a kormány.

A hollandok és a lengyelek is meglépték

Jövőre Hollandiában is lesz bankadó, a következő évben mintegy 300 millió eurós bevételt hoz az új forrás a kormány számításai szerint. A holland kormányfő azzal indokolta a lépést, hogy a kormány jelentős összegekkel (mintegy 40 milliárd euróval ) támogatta a bajba került bankokat három évvel ezelőtt, a nemzetközi pénzügyi válság idején.

A lengyel kormány évi 500-700 millió zloty( hozzávetőleg 34-47 milliárd forint) bevételt vár a bevezetni tervezett bankadóból.

A május végén kiszivárgott törvénytervezet szerint az ősztől kezdődően befolyó pénz a létrehozandó stabilizációs alapba kerülne azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a lengyel bankrendszer biztonságos működéséhez.