Obama már rábólinta a radikális kiigazításra

2011.07.15. 18:32

Barack Obama amerikai elnök kész kompromisszumot kötni a republikánusokkal az adósságplafon ügyében, azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a kiigazításoknak nemcsak kiadáscsökkentést, hanem adóemelést is tartalmazniuk kell.

Az elnök pénteki sajtótájékoztatóján kiderült: a kompromisszum abban állna, hogy az eredetileg 4 ezer milliárd dolláros "nagy alku" helyett az elnök elfogadná a konzervatív republikánus párt által javasolt 2,4 ezer milliárd dolláros kiigazító csomagot, de csak akkor, ha a párt komoly tervvel áll elő, és a csomag adóemelést is tartalmaz majd.

Az amerikai pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a megfelelő források a kiadások finanszírozására. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásait.

Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről - a politikai erőviszonyok alapján - csupán a pártok megegyezése esetében van lehetőség. A demokraták és a republikánusok a hét minden napján egyeztettek a kérdésről, de nem sikerült megállapodásra jutniuk.

A pénteki nyilatkozattal finomodni látszik Obama azon korábbi álláspontja, hogy nem hajlandó olyan tervet aláírni, amely rövid távon orvosolná a nehézségeket, és az adósságplafon újabb, jövő évi emelését tenné szükségessé. (Az Egyesült Államokban 2012 végén tartanak elnökválasztást.)

Eric Cantor, a republikánus képviselőcsoport második számú embere korábban azt mondta: ha nem születik megállapodás legalább - a kormány mandátumának lejártáig szükséges adósságnövekedés mértékének megfelelő - 2,4 ezer milliárd dollárnyi kiadáscsökkentésről, akkor a képviselőház kénytelen lesz augusztus és 2012 vége előtt két lépésben szavazni az adósságplafon emeléséről.