Jöhet a részleges görög csőd?

2011.07.20. 08:17

Egyfajta salátacsomag készülhet az eurózóna csütörtöki csúcsértekezletére, amely egy a válságkezelés költségeit finanszírozó bankadót, némi adósságcserét és jelentős újabb európai tehervállalást tartalmazna Görögország megsegítése érdekében − szivárogtatták ki uniós források a Napi Gazdaság szerint.

Egy alacsony kulcsú, három éven át fizetendő európai bankadó lehetőségét is vizsgálják az eurózóna csütörtöki csúcsértekezletét előkészítő tisztviselők és a pénzintézetek képviselői, amit egyéb intézkedések egészítenének ki. Nagyjából ez derült ki tegnap abból az uniós dokumentumból, amely nem hivatalos úton jutott el a sajtóhoz.

Jean Leonetti, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere ezt követően megerősítette, hogy az asztalon van a speciális bankadó kivetésének lehetősége. Ez lenne az egyik forrása a várhatóan 115 milliárd eurós második görög csomagnak. A dokumentum szerint az adó lehetővé tenné, hogy úgy jussanak pénzhez a bankoktól, hogy nem csökkentik görög követeléseik értékét - ezzel el lehetne kerülni a görög csődöt.

A bankok megsarcolásából évente 10 milliárd euró bevételt remélnek a konstrukció kiötlői, így 2014-ig összejönne az a 30 milliárd euró, amivel a magánhitelezők hozzájárulásaként a német kormány korábban számolt. Az adó hátránya, hogy behajtása nem látszik egyszerűnek, továbbá egyaránt terhelné a jelentős görög államkötvény-tartozásokat felhalmozó és az ilyenekkel nem rendelkező pénzintézeteket - mondta egy az ügyhöz közel álló uniós tisztviselő a Reutersnak.

Kamatcsökkentés, államcsőd

Az uniós dokumentumból az is kiderül, hogy a bankadó kivetésével egyidejűleg 3,5 százalékra mérsékelnék az első mentő csomag hitelkamatát - eredetileg 5,5 százalék volt a kamat, amit márciusban 4,5-re vittek le -, és a görög bankoknak kötelezniük kellene magukat a kezükben lévő görög államkötvények újakra váltására.

Hogy ez milyen reakciót váltana ki az ECB-ből, az tegnap óta kérdéses, ugyanis a bank egyik döntéshozója, Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke úgy nyilatkozott, hogy egy részleges és rövid ideig tartó görög államcsőd esetén folytathatnák az ország finanszírozását. Nem tudni, hogy ezzel a véleményével egyedül áll-e - a bank eddig elzárkózott ettől a lehetőségtől is.

A tegnapi spanyol és görög államkötvény-kibocsátás ugyan sikeres volt, a három hópapos görög papír hozama még kissé csökkent is, de a 18 hónapos spanyolé meredeken nőtt. Elemzők szerint a negatív trend nem változott, csak haladékot adtak a befektetők a döntéshozóknak a holnapi csúcs előtt.