Eurócsúcs: nem lesz bankadó

2011.07.21. 11:12

A bankszektorra kivetett adó mégsem lesz része a második görög mentőcsomagnak  - jelentette az euróövezeti csúcsértekezlet előkészítésében közreműködő meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök szerdai tárgyalásai után bejelentették, hogy megállapodtak egy új görög mentőcsomagról, részleteket azonban nem fedtek fel.

Merkel német kancellár érkezik az eurózóna kormányfőinek csúcstalálkozójára
Merkel német kancellár érkezik az eurózóna kormányfőinek csúcstalálkozójára

Az  idézett forrás szerint Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is, egyetért az ötlet elvetésével. Trichet váratlanul bekapcsolódott Merkel és Sarkozy szerdai találkozójába.

A Reutersnak a csütörtöki csúcstalálkozó előkészítésében résztvevő más források  is megerősítették, hogy elvetették  a bankadóról a múlt héten kidolgozott javaslatot.

Mi lett volna a bankadó?

Az ötlet mögött az állt, hogy a görög államkötvények jelentős része európai pénzintézetek kezében van, akiknek egy görög csőd így akár e kötvényekben megtestesülő követeléseik teljes nullázását is jelenthette volna. Az adó a görögök megmentésének költségeinek egy részét hárította volna közvetett módon a pénzügyi szektorra.

Egy alacsony kulcsú, három éven át fizetendő európai bankadó lehetőségét is vizsgálták az eurózóna csütörtöki csúcsértekezletét előkészítő tisztviselők és a pénzintézetek képviselői. A bankok megsarcolásából évente 10 milliárd euró bevételt reméltek, így 2014-ig összejött volna az a 30 milliárd euró, amivel a magánhitelezők hozzájárulásaként a német kormány korábban számolt. Az adó számos hátrányát is kiemelték már az előkészítés során: behajtása nem egyszerű, és egyaránt terhelné a jelentős görög államkötvény-tartozásokat felhalmozó és az ilyenekkel nem rendelkező pénzintézeteket is.