A csehek kétharmada nem akar eurót

2011.07.25. 17:07

A csehek több mint kétharmada ellenzi az euró bevezetését Csehországban - derült ki a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

"A cseh társadalom többsége továbbra is ellenzi az euró bevezetését. A felmérés során a megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott így. Az euró bevezetését mindössze a megkérdezettek egyötöde - konkrétan 21 százalék - támogatja. Az emberek tíz százaléka nem foglalt állást" - foglalták össze a felmérés eredményét a szociológusok sajtóértekezleten.

A felmérés kimutatta, hogy az euró csehországi bevezetését leginkább a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) hívei támogatják, továbbá a főiskolai végzettséggel rendelkezők, illetve a 30 éven aluli korosztály.

Az ellenzők között elsősorban a baloldali pártok választói, illetve az idősebb korosztályok képviselői vannak.

Csehországban már korábban is többségben voltak a közös európai pénznem bevezetésének ellenzői; a nemzetközi pénzügyi válság hatására ezek aránya mérsékelten tovább emelkedett.

A prágai kormány korábban több céldátumot is megnevezett az euró bevezetésére, ezeket azonban mindig felülvizsgálták és hatályon kívül helyezték. Csehországban jelenleg nincs hivatalosan meghatározott időpont, hogy mikor szeretnék bevezetni az eurót. A hivatalos cseh álláspont szerint az euró bevezetését "nem kell elsietni".