Egymillióval több turista Rómában

2011.07.25. 10:12

Pozitív mérleggel zárta az idei első félévet Róma idegenforgalma. Az elmúlt év első félévéhez képest egymillióval több turista érkezett az olasz fővárosba. Júniusban például 9,46 százalékkal több olasz és külföldi vendég szállt meg a városban, mint egy évvel korábban.

Az idei év első hat hónapjában 9,61 százalékkal erősödött az idegenforgalom tavalyi hasonló időszakhoz képest. "Optimisták és lelkesek vagyunk: a számuk maguktól beszélnek. Egy millió turistával több érkezett az első félévben, ami azt jelenti, hogy júliusig tizenegy millió feletti volt a turisták száma Rómában és a nyárnak még nincs vége"- hangsúlyozta Mauro Cutrufo, a római önkormányzat idegenforgalmi felelőse.

A városba a tavalyinál 20 százalékkal több brazil és 18 százalékkal több orosz érkezett, utánuk a franciák és kínaiak (+14 százalék), amerikaiak és kanadaiak (+13 százalék), spanyolok és mexikóiak (+12 százalék) következnek.

A szakemberek a megnövekedett látogatói létszámot a kínált szolgáltatásokkal magyarázták. Példaként említették az Omnia Vatican & Rome nevű kezdeményezést. A Róma és Vatikán Állam közötti megállapodással született turistakártya - felnőtteknek 85 euróért, gyekekeknek 55 euróért - belépést ad a Vatikáni Múzeumba, két római önkormányzati múzeumba (a leglátogatottabb Capitoliumi Múzeumba és a Colosseumba) több nyelvű audió-városvezetéssel.

Tavaly az olaszországi turizmus forgalma elérte a 150 milliárd eurót, ami a GDP 12 százalékának felel meg és két és félmillió munkahelyet jelent.