Gyors megállapodást sürget az IMF Amerikában

2011.07.25. 17:04

Az Egyesült Államok adósságának fenntartható pályára állítása kritikus fontosságú az ország és a világgazdaság stabilitásának megőrzéséhez – áll az IMF hétfőn kiadott országjelentésében. A Valutaalap kiemelte az adósságplafon emelésének sürgősségét, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártoknak mihamarabb meg kell állapodniuk egy középtávú, jól kidolgozott és hihető deficitcsökkentő tervben.

Pár napjuk maradt

A kongresszusnak augusztus 2-ig törvényt kellene elfogadnia arról, hogy megemelik az amerikai államadósság lehetséges maximumát, amely jelenleg 14 ezer 300 milliárd dollár. Ha nem emelik meg az adósságlimitet, fizetésképtelenné válhat a világ legnagyobb gazdasága. Ez esetben ugyanis a pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az amerikai kormány - az Egyesült Államok történetében először - nem lesz képes törleszteni a hiteleit. A tárgyalások pénteken elakadtak a demokraták és a republikánusok között.

A nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatósága szerint a megszorításokat 2012-ben kell elkezdeni (tehát nem azonnal, ahogy a republikánusok szeretnék), és az intézkedéseknek tartalmazniuk kell többek között a jogosultsági rendszerek reformját, különös tekintettel az egészségbiztosítási rendszerre és állami bevételnövelést, többek között az adókedvezmények megnyirbálásával.

Az adósság körüli problémáktól eltekintve az amerikai gazdaság továbbra is kifelé mászik a válságból, a következő évekre mérsékelt, de stabil növekedést vár az IMF, az idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet a GDP. Az élénkülést a kormányzati költések is segítették az elmúlt két évben, idén azonban ezek már nem hajtják a keresletet. A pénzügyi rendszer is tovább erősödik, bár egyes szegmensekben még mindig nehéz hitelhez jutni. Csökken a háztartások eladósodottsága is, miközben az ingatlanárak tovább csökkennek, a munkanélküliség pedig továbbra is magas marad, az idei 8,9 százalék után jövőre 8,4 százalékra lehet számítani.