Bulgária háborúba kezdett a Lukoillal

2011.07.27. 14:18

A bolgár vám- és adóhatóság bevonta a Lukoil tulajdonában lévő olajfinomító vámraktári engedélyét, ami gyakorlatilag egyenértékű a finomító leállásával - írta a Dnevnik című napilap internetes oldala szerdán. A lépésre azért került sor, mert a cég nem szerelte fel a raktáraiban az adóhatóság által megkövetelt mérőműszereket. A hivatal megállapítása alapján a készleteket figyelembe véve mintegy 5 millió eurónyi adó-és illetékhátralék halmozódhatott fel a cégnél.

Az illetékesek szerint bár a Burgasz melletti finomító az egyetlen ilyen üzem Bulgáriában, nem kell ellátási zavarokra számítani az üzemanyagpiacon, mert az ország szükséglete kielégíthető importból és a tartalékokból.

A kormánypártok üdvözölték a lépést, amelyet a Lukoil uralma elleni háború kezdetének minősítettek, kiemelve, hogy bármilyen nagy legyen is egy cég, ez nem befolyásolhatja az állam viszonyát a vállalathoz, a szabályokat mindenkivel be kell tartatni.

Az ellenzéki szocialisták viszont színháznak minősítették a lépést, kiemelve, hogy a finomító a napokban készült a szokásos nyári karbantartási üzemszünetre, s annak tervezett ideje alatt majd nyílván megegyeznek a kormányzattal.

A Lukoil két érdekeltsége a Lukoil Bulgaria és a Lukoil Neftohim Burgasz a két legnagyobb cég Bulgáriában. A Neftohim árbevétele tavaly elérte az 5,464 milliárd levát (1,98 leva=1 euró), míg a Lukoil Bulgáriáé a 3,349 milliárd levát. A Lukoil Bulgária a nagykereskedelmi piac 60-70 százalékát tudhatja magáénak és az olajtermékek kiskereskedelmi piacán is a legnagyobb szereplő.