Egy csúcs nem oldja meg az euróválságot

2011.07.27. 15:17

Tévedés volna azt gondolni, hogy az euróövezeti bizalmi válságot egyetlen csúcstalálkozóval meg lehet oldani - idézte Wolfgang Schäublét, Németország pénzügyminiszterét a Dow Jones üzleti hírügynökség egy a frakciótársainak intézett levele alapján. súA levélben a pénzügyminiszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróövezeti állam- és kormányfők előző heti megállapodása "fontos lépés" a görögországi válság megoldásának, illetve a pénzügyi stabilitás biztosításának irányába.

Schäuble - a konkrét országok megnevezése nélkül - arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy Olaszország, illetve Spanyolország helyzete különbözik Görögországétól. Úgy fogalmazott: "a jelenlegi hangulatban, amelyet a tovagyűrűzés miatti félelmek uralnak, hatványozottan fontos, hogy ne engedjük, hogy kételyek merüljenek fel az országok konszolidációs törekvéseivel kapcsolatosan. (...) A pénzpiacok figyelmének középpontjába került országok pénzügyi helyzete önmagában nem ad okot komoly aggodalmakra".

A csütörtöki megállapodással kapcsolatosan a pénzügyminiszter elismerte, hogy nem jelent kockázatmentes megoldást, ám hangsúlyozta, hogy a felmerült alternatívák nagyobb veszélyt jelentettek volna. Schäuble leszögezte, hogy Németország nem fog "biankó csekket" aláírni az újabb mentőcsomag motorjának számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) számára.

Schäuble a levélben hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Németország jóléte Európa gazdasági és politikai integrációján múlik és, nem engedheti meg, hogy felbomoljon az euróövezet.

A pénzügyminiszter ugyanakkor a német Stern magazinnak adott interjúban bevallotta: annak ellenére, hogy felismeri az euróövezet megmentésének fontosságát, az európai döntéshozókra nehezedő stressz közepette sokszor bosszús. Megfogalmazása szerint ez eddig "pocsék év" volt, és sokszor elgondolkozik, hogy megfelelő kitartással rendelkezik-e.

Az interjúban megismételte korábbi kijelentéseit, hogy a kimentett államokat szigorúbb szankciók elé állítsák. Elmondta: "az integrációnak tovább kell folytatódnia, és az olyan nemzeteknek, amelyek segélyben részesülnek, cserébe fel kell ajánlaniuk szuverenitásuk egy részét az Európai Uniónak". Európa csak akkor győzhet, ha egyes tagállamait nem lehet kidobni az euróövezetből - tette hozzá.