Amerikai miatt aggódnak az európai tőzsdék

2011.07.27. 11:38

A forint árfolyama az euróval szemben alig változott keddről szerdára, az általánosan erősödő svájci frankkal szemben azonban gyengült.

Az eurót szerdán délelőtt tizenegy óra körül 267,76 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 267,81 forint után. A svájci frank nagyobb mozgást mutat, délelőtt a 231,31 forintos szintet is elérte a kedd délutáni 230,54 forint után, de 11 óra után újra 230 forint alá került az árfolyam.

Az árfolyamokat továbbra is az amerikai államadósság-plafon emeléséről dúló washingtoni iszapbirkózás tartja sakkban, a piacokat változatlanul kockázatkerülő magatartás jellemzi, a befektetők a biztonságosabb eszközöket részesítik előnyben, ami a devizapiacokon a svájci frank, a japán jen árfolyamának és az arany árának emelkedésében csapódik le.

Az arany ára két hét leforgása alatt szerdán már a hatodik alkalommal állított be rekordot, a dollár tovább gyengült, a svájci frankkal szemben újabb negatív rekordra esett, a jennel szemben négy havi mélypontot érintett, a főbb devizák kosarából képzett dollár index három havi mélypontra húzódott vissza.

Az amerikai vita nyomás alatt tartja a nemzetközi értékpapírpiacokat is, a főbb európai tőzsdeindexek szerdán a nyitás után másfél órával 0,50-0,80 százalékos veszteségben jártak.

A vezető európai részvények árfolyamát követő FTSEurofirst 300 index már sorban a harmadik egymást követő kereskedési napon gyengül, a keddi 0,3 százalékos veszteség után szerda délelőtt 0,5 százalékkal járt mínuszban. Az év eleje óta az index 5 százalékkal gyengült.

Az általános áresés közepette egyedi vállalati híreknek köszönhetően jócskán akadnak erősödő árfolyamú részvények is. Frankfurtban a SAP részvénye 2,23 százalékkal erősödött a meglepően jónak bizonyult második negyedéves eredményének köszönhetően, a Daimler részvénye viszont 2,12 százalékkal gyengült, mivel kedvező negyedéves eredményét már korábban beárazta a piac. A Merck KGaA részvénye hat százalékkal esett az egyszeri tételek miatt veszteségbe fordult negyedéves eredményére.