Már csak az a kérdés, mennyivel minősítik le Amerikát

MTI/Index
2011.07.27. 16:20 Módosítva: 2011.07.27. 16:40

Londoni pénzügyi elemzők szerdai helyzetértékelései szerint már nem az Egyesült Államok jelenlegi elit adóskockázati osztályzatának leminősítése, hanem a leminősítés mértéke a kérdés, mivel a citybeli szakértők szerint nincs olyan adósságlimit-emelési terv, amellyel a hitelminősítők által várt hosszú távú adósság- és költségvetési konszolidáció elérhető lenne.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és kutatási  részlegének - BofA Merrill Lynch Global Research - szerdai elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező, hosszú távú reformokat szeretnének látni.

A ház előrejelzése szerint ha az adósságlimit emelésének elmaradása miatt az Egyesült Államok törlesztési hátralékba kerül, a Fitch Ratings hitelminősítő augusztus közepén a  jelenlegi "AAA"-ról "RD"-re  (korlátozottan nem törlesztő) rontja az amerikai szuverén adósosztályzatot.

A kormány már hónapok óta tárgyal a republikánusokkal az adósságplafon emeléséről, de legutóbb pénteken megszakadtak a tárgyalások. Arról, hogy mi történik, ha nem sikerül megállapodni, itt olvashat, arról pedig, hogy miért nem ment már eddig is csődbe az állam, itt tudhat meg többet.