Nem lelkesednek a bankok a görög mentésért

2011.07.27. 07:21

Valószínűleg a vártnál kevesebb magánbefektető vesz majd részt a második görög segélycsomag állampapír-átváltási programjában, ami azt jelenti, hogy ebből a forrásból nem folyik be annyi bevétel az ország adósságainak finanszírozására, amennyivel számoltak - írja a JPMorgan-re hivatkozva a Napi Gazdaság.

A bankcsoport szakértői szerint azok a pénzintézetek, amelyek már jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel, összesen 64 milliárd eurót birtokolnak Görögország 2020-ig lejáró 150 milliárd eurós tartozásából. Ez a teljes összegnek mindössze 43 százaléka.

A világ nagybankjainak lobbiszervezete, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) azt szeretné, ha a magánhitelezők 90 százaléka bekapcsolódna a kötvénycserébe, ám a JPMorgan úgy látja, hogy sok pénzintézet hajlamos lesz ehelyett inkább eladni papírjait, különösen rövid távú befektetéseit, mert így jobban jár. A kevesebb mint kétéves futamidejű kötvények esetében lehet ez igaz, míg a hosszabb lejáratúakat érdemes bevinni a programba.

A JPMorgan vitatja a bankok veszteségére vonatkozó IIF-becslést is. A szervezet azzal számolt, hogy a 30 éves görög kötvények hozama kilenc százalék lehet, így azok a bankok, amelyek ilyen papírra váltják meglévő kötvényeiket, 21 százalékos veszteséget szenvednek el a cserén. A bankház szakértői szerint azonban a három évtizedes lejáratú állampapírok 12 százalékot hozhatnának, ezért az értékvesztés az ő kalkulációjuk szerint 34 százalék. Számos bank már jelentkezett a kötvénycserére, ám nem kevésbé jelentős magánhitelezők még nem erősítették meg részvételüket.

Filipposz Szakinidisz görög pénzügyminiszter-helyettes tegnap bejelentette, hogy augusztusban akarják elkezdetni a magánhitelezők kötvénycsereprogramját. A következő napokban az IIF-fel együttműködve kidolgozzák a procedúra pontos feltételeit és menetrendjét, amelynek nyomán a részt vevő pénzintézetek választhatnak a második görög segélycsomagban foglalt négy átváltási lehetőség közül. Ezek során 15-30 éves, alacsonyabb kamatozású papírokra cserélhetik követeléseiket, ennek fejében az új kibocsátású papírok visszafizetését az eurózóna államai garantálják. Az első egyeztetést holnap tartják.

Kötvénycsere-résztvevők

Deutsche Bank
HSBC
BNP Paribas
Société Générale
Allianz
AXA
Generali

Forrás: Reuters