Szlovákiában is csökken a munkavállalók védelme

2011.07.27. 16:37

Szlovákiában hatályba lép szeptemberben a módosított munkatörvénykönyv. A pozsonyi parlament által közelmúltban elfogadott, sokat vitatott jogszabályt Ivan Gasparovic államfő szerdán aláírta.

Indoklásában Gasparovic azt állította: a jogszabályba foglaltak hozzájárulnak ahhoz, hogy ne növekedjen a munkanélküliség.

"A köztársasági elnök nem állapított meg olyan okot a törvény visszaadására, ami kétségeket ébresztene az alkotmányosságot, vagy a nemzetközi munkajogi egyezményeket illetően" - jelentette ki Marek  Trubac, az elnök szóvivője.

Nálunk sem tetszik a szakszervezeteknek

"Szinte nincs a javaslatnak olyan szakasza, amely, ha apró eltérésként is, de ne hátrányosan érintené a munkavállalókat" – ezt a sommás véleményt fogalmazták meg a Liga szakszervezeti konföderáció munkajogi szakértői az új Munka törvénykönyve múlt héten közzétett tervezetéről. A szakszervezeti jogászok szerint a tervezet "a jelenleginél is alárendeltebb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat", a munkaadóknak viszont tetszik. Bővebben >>>

Az államfő véleménye szerint az intézkedések közül több - például a megosztott munkahelyek - hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne növekedjen a munkanélküliség. A szóvivő elmondta: az államfő a munkavállalók védelme miatt fontolgatta a tervezet visszaküldését, ugyanakkor "bízik a munkáltatók felelősségtudatában."

A módosított munkatörvénykönyvet a szlovákiai munkaadók támogatják, míg a szakszervezetek elutasítják.

A Bumm.sk hírportál összefoglalója szerint szeptemberben hatályba lépő jogszabályok változást hoznak a munka csaknem összes területén – változik többek közt a próbaidő, a felmondási idő, valamint a szabadságolás szabályai. A próbaidő az esetek többségében három hónapos marad. Kivételt csak a vezető munkatársak képeznek, akik legfeljebb hathónapos próbaidőt kaphatnak.

A munkatörvénykönyvben szerepelni fog az úgynevezett konkurencia-záradék intézménye is. A cég aláírathat az alkalmazottakkal egy olyan záradékot, amely szerint munkaviszonya megszűnése után legalább egy évig nem végezhet hasonló munkát más munkáltatónál.

Új szabályok érvényesek a szabadságolás területén. Ha a munkavállaló eléri a 33 éves kort, automatikusan évi 5 hét szabadság jár neki. Máshogy néz majd ki a felmondási idő. Ha a munkavállaló legfeljebb egy évet dolgozott a vállalatnál, egy hónapos felmondási ideje lehet. Ha 1-5 évet dolgozott, 2 hónapra, ha ötnél több évet, akkor 3 hónapra nő a felmondási idő.  Az alkalmazott ezen kívül eldöntheti, hogy végkielégítést kér, felmondási határidőt, vagy ezek kombinációját.

Újdonságnak számítanak a családsegítő intézkedések is. Ilyen például az osztott munkahely intézménye, egy pozíciót többen is betölthetnek rövidebb munkaidőben.

Rugalmasabbak lesznek a szabályok az éjszakai műszakok és a túlórák területén. A munkavállaló szeptembertől több mint két egymást követő hetet is ledolgozhat éjszakai műszakban. Az alkalmazottak legfeljebb 400 túlórát vállalhatnak egy évben, a vezető munkatársak 550-et is.  Változást jelent az is, hogy a határozott időre szóló munkaszerződéseket három alkalommal lehet meghosszabbítani három éven belül.

Változnak a szakszervezetekről szóló rendelkezések is. A cég vezetőségének ugyanis nem lesz kötelessége tárgyalni a szakszervezettel, ha az nem bizonyítja, hogy a vállalat dolgozóinak legalább harmada soraiba tartozik.