Mindent elsöpörne egy amerikai államcsőd

2011.07.28. 20:30 Módosítva: 2011.07.28. 23:35

Abban a nagyon valószínűtlen esetben, ha az Egyesült Államok csődöt jelentene, és nem tudná teljesíteni a kötelezettségeit, az ország gazdasági teljesítménye öt százalékkal csökkenne, míg a tőzsdék elveszítenék értékük egyharmadát – idézi a CNBC a Credit Suisse elemzőit. A svájci bank globális stratégái és Andrew Garthwaite, a részleg vezetője azt mondják, ötven százaléka esély van arra, hogy leminősítik Amerikát, de szerintük ennek önmagában nem lesz olyan hatása, ami összeomlást eredményezne.

Erre Japánt említik példaként, ahol a hosszú futamidejű államkötvények 1,1 százalékos hozamot kínálnak, míg az ország adósságának besorolása AA mínusz. Sok amerikai pénzpiaci alapnak nincs megszabva, hogy milyen minősítésű kötvényekbe fektethet, vagyis egy leminősítés után sem kell más papírokhoz fordulnia.

A Credit Suisse különféle forgatókönyvek esélyeit és lehetséges hatásait vizsgálta. Az egyik lehetőség, hogy bár a költségvetési plafon megemeléséről nem sikerül megállapodni, az ország nem megy csődbe (ezt egyébként elég nehéz elképzelni a jelenlegi helyzetben). Ennek következményeként a tőzsdei árfolyamok 10-15 százalékkal eshetnek az USA-ban – bár egy ekkora esés valószínűleg a világ valamennyi piacát megrázza majd –, a gazdaság pedig 0,5-1 százalékkal gyengül.

Ha viszont tényleges csődöt jelent az Egyesült Államok, vagyis ha a szövetségi költségvetés nem tudja finanszírozni a kötelezettségeit, akkor drámaiak lehetnek a következmények. "Ez nagyon valószínűtlen, de ha bekövetkezik, a GDP  5 százalékkal csökken, a részvénypiacok 30 százalékkal esnek", mondta Garthwaite. Az amerikai gazdaság megroppanása pedig – bár erre most a Credit Suisse nem tért ki, korábbi elemzők már foglalkoztak vele – az egész világgazdaságot magával rántaná.