Ismét jöhet egy kis olasz válság

2011.07.29. 06:58

Jelentősen nőtt az olasz adósságok finanszírozásának költsége a tegnapi kötvényaukciókon, ami világosan jelzi, hogy a befektetőket továbbra is aggasztja az eurózóna adósságválsága. A tízéves állampapírok hozama 5,77 százalékra, 2000 februárja óta nem látott magasságba, a hároméveseké 4,8 százalékra, 2008 júliusa óta nem tapasztalt szintre ugrott, írja a Napi.

A befektetői hangulatot rontották a Nemzetközi Valutaalap (IMF) háza tájáról kiszivárgó információk, miszerint a szervezet Európán kívüli döntéshozóinak egy része túlzottnak tartja az IMF részvételét az eurózónás mentőakciókban. A Financial Times idézte a szervezet döntéshozó testületének brazil és indiai tagját, akik óvtak attól, hogy az IMF még több pénzt pumpáljon a továbbra is bizonytalan kilátásokkal küszködő Görögországba (az országot csütörtökön az S&P is újra leminősítette, így az mindhárom hitelminősítőnél csak eggyel van jobb pozícióban az elképzelhető legrosszabbnl).

Az Európai Központi Bank (ECB) kénytelen volt tagadni azt a devizakereskedők körében terjedő pletykát, miszerint a bank az olasz aukció előtt vásárolt volna az ország kötvényeiből. A Reuters 55 közgazdász megkérdezésével készült felméréséből az derült ki, hogy bár többségük a jó irányba tett lépésnek tartja az egy hete elfogadott második görög csomagot, ám úgy látják, hogy ez nem hoz fordulatot a válság kezelésében.

A helyzetet bonyolítja, hogy Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter közölte: a görög kormány mégsem akarja eladni az OPAP szerencsejáték-üzemeltető 34 százalékos állami részesedést − amit őszre ígért az EU−IMF párosnak −, hanem más módon próbálja teljesíteni az 50 milliárd eurós privatizációs program 2011-re eső ötmilliárdos bevételét.