Közel az amerikai leminősítés

2011.07.30. 16:56
A Capital Econimics forgatókönyveket dolgozott ki a globális adóskockázati megítélés alapmércéjének tekintett "AAA" amerikai államadós-osztályzat megvonásának és az Egyesült Államok fizetésképtelenné válásának lehetséges következményeiről.

A Capital Economics londoni elemzői szerint nehéz elképzelni, hogy az Egyesült Államok miként tudná megőrizni elit "AAA" adósbesorolását. A hitelminősítők ugyanis egyenes utalásokat tettek arra, hogy ehhez legalább háromezer milliárd, de inkább négyezer milliárd dolláros államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség a következő tíz évre, márpedig a jelenleg ismert javaslatok egyike sincs még a közelében sem ennek az összegnek.

A legrosszabb forgatókönyv az, ha az amerikai kormány a folyó kifizetésekhez szükséges hitelforrások híján kénytelen lesz felfüggeszteni a legalapvetőbb fontosságú tevékenységeken kívül gyakorlatilag minden egyéb funkcióját, vélik a Capital Economics elemzői. A cég szerint az USA még így is törlesztésképtelenné válik, és elveszti eddigi elit, "AAA" adósminősítési státusát a nagy nemzetközi hitelminősítőknél.

Az S&P ehhez fűzött elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú költségvetési és adósságkonszolidációt.

Mobius: Amerika nem menedék

A dollár és az amerikai államkötvények többé nem tekinthetők menekülő termékeknek, miután láthatóan patthelyzet alakult ki a felek között az adósságplafon megemeléséről szóló megállapodás tekintetében, idézi Mark Mobius CNBC-nek adott nyilatkozatát a Portfolio.hu. Mobius, aki a Templeton Emerging Markets Group vezetőjeként mintegy 50 milliárd dollárnyi vagyont kezel, most úgy véli a fejlődő piacok jóval nagyobb biztonságot nyújtanak. "Az USA és Európa adósságproblémái láttán a fejlődő piacok felértékelődnek, mivel ezekben az országokban a GDP arányos eladósodottság jóval alacsonyabb, devizatartalékaik pedig magasabbak" - közölte a szakértő. Mobius úgy látja a befektetők érdeklődése fokozatosan a fejlődő piacokra irányul majd. A guru továbbra is optimista a nyersanyagpiaci kilátásokat illetően, véleménye szerint a nyersanyagárak dollárban mérve tovább emelkedhetnek. Az egyes országok adósságproblémái, valamint az amerikai, kínai és indiai konjunktúra lassulásáról számot adó makroadatok ellenére Mobius nem gondolja, hogy egy újabb, globális méretű recesszió fog kibontakozni. "A fogyasztók köszönik szépen jól vannak, mind Amerikában, mind a fejlődő piacokon, továbbra is sok az elkölthető pénz. Õk pedig költeni akarnak" - tette hozzá.

Az amerikai leminősítést a JP Morgan bankcsoport főközgazdásza, Bruce Kasman is gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja. Kasman a JP Morgan által hetente összeállított, aktuális gazdasági-pénzügyi kérdésekről szóló házon belüli videointerjúk szombati kiadásában kijelentette: a leminősítés időzítése bizonytalan, ám mivel a következő elnökválasztás utáni időszak előtt várhatóan semmiféle érdemi költségvetési konszolidációs döntés nem születik, "a valószínűség az, hogy az Egyesült Államokat leminősítik".

A JP Morgan főközgazdásza szerint az a republikánus hozzáállás, hogy az adósságlimit-emelést össze kell kötni az amerikai költségvetés-politikai pálya irányváltásával, "még akár konstruktív is lehetne", ám a jelenlegi tervek egyike sem kínál középtávú adósságteher-enyhítést.

A Capital Economics londoni forgatókönyv-változatai szerint a legkisebb kárt az a kombináció okozná, ha az Egyesült Államok kormányának nem kellene lehúznia a redőnyt, és nem kerülne fizetési hátralékba, de hosszú futamidejű adósságának "AAA" osztályzata "AA"-ra romlana. "Ez sem nézne ki jól", de a következmények az általánosan vártnál jóval enyhébbek lehetnének.

A Capital Economics londoni elemzői szerint aggasztóbb az a köztes forgatókönyv, amelynek alapján az Egyesült Államok csak a kormányzati tevékenység jelentős részének hosszas felfüggesztése árán tudná elkerülni a törlesztésképtelenséget. Ez ugyanis könnyedén ismét recesszióba sodorhatná az amerikai gazdaság egészét, és rosszabbat tenne a dollárnak, mint önmagában egy leminősítés. A cég szerint azonban még e forgatókönyv esetén sem valószínű a dollár összeomlása, ugyanis nincs hiteles alternatív tartalékeszköz, az aranyat "és talán a svájci frankot" leszámítva.

Bármi is történjen azonban a következő napokban, az Egyesült Államok költségvetését sokkal biztosabb lábakra kell állítani, hiszen mindenekelőtt az amerikai államháztartás helyzete vezetett a jelenlegi zűrzavarhoz. A szükséges költségvetési szigorítások "sok-sok évig" visszahúzó erővel hatnak majd az amerikai gazdaságra, gyengítve a részvényeket és az ipari nyersanyagok árfolyamát, alacsonyan tartva ugyanakkor a kamatokat és a kormánykötvények hozamát is.

Az esetleges leminősítésnek kezdetben valószínűleg negatív hatása lenne a dollárra, és ebből nyilván az arany húzna még több hasznot. Idővel azonban a piac ismét a dollárt tekintené "a kisebbik rossznak", és nem például az eurót, amely "esetleg nem is marad fenn" - zárják forgatókönyv-változataik sorát a Capital Economics londoni elemzői.