Közgazdasági Nobel-díjra javasolják Lukasenkót

2011.08.02. 13:33

Alekszandr Lukasenko államfőt közgazdasági Nobel-díjjal kellene kitüntetni gazdaságpolitikájáért - nyilatkozta a Belaruszki Csasznak adott interjújában Leonyid Kozik, a belarusz szakszervezetek szövetségének elnöke a Napi.hu szerint.

Mint mondta, a szakszervezetek továbbra is támogatják a Lukasenko választotta utat, a szociálisan orientált állam építését, aminek úttörője az államfő. Ez az eszméje világméretű fontossággal bír, új világot teremt a táradalom- és államelméletben.

"Ha megfelelően határozzuk meg prioritásainkat, gyakorlati megoldásokat találunk a szociálisan orientált gazdaságra épülő társadalom megteremtésének problémáira, legyőzzük a korrupciót és a gondatlanságot, az erőforrások pazarlását és a múltban gyökeredző rutint, megteremtjük ezt a társadalmat" - idézte a minszki Telegraf.

Arról, hogy Lukasenko csodálatra és Nobel-díjra méltó gazdaságpolitikája hogyan vitte csődbe és már szinte teljes orosz függőségbe az országot, nem szólt a szakszervezeti vezér.

Az ország az elmúlt időszakban sorozatos devizaválságokat élt át, az utolsó pillanatban lényegében az oroszok húzták ki a bajból, amikor megegyeztek egy hárommilliárd dolláros hitelről, amit az Eurázsiai Gazdasági Közösség folyósít. Ennek az első 800 millió dolláros részletét júniusban kapták meg, a második év végére várható. Ez azonban még mindig nem lesz elegendő, ezért az állam június elején stabilizációs kölcsönért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) , amitől a minszki kormány 3,5-8,0 milliárd dollár hitelre számít.

Arról, hogy hogyan élte túl Lukasenko, az utolsó európai diktátorként emlegetett államfő hatalma a pénzügyi válságot, bővebben korábbi cikkünkben olvashat.