Az IMF új elnöke ellen is eljárás indult

2011.08.04. 14:59 Módosítva: 2011.08.04. 16:01

Vizsgálatot rendelt el a francia köztársasági igazságügyi bíróság csütörtökön, hogy tisztázza Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap jelenlegi főigazgatója szerepét egy, Bernard Tapie francia üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.

Az ügyészség szerint ugyanis Christine Lagarde - pénzügyminiszterként - az államot megkárosítva részesítette előnyben a francia üzletembert.

Largarde francia pénzügyminiszter volt, amikor Bernard Tapis 2008-ban megegyezett az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bankkal, amelynek korábban eladta az Adidas sportszergyártó céget. A megegyezés értelmében az állam 285 millió eurós kártérítést fizetett Tapie-nak.

Lagarde ellen most hamisításban való bűnrészesség és sikkasztás ügyében indul vizsgálat, ami évekig is eltarthat - írja a Le Figaro című francia lap. Az IMF elnöke tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, amikor jóváhagyta a kártérítés kifizetését Tapie részére.

Lagarde ügyvédje szerint a vizsgálat nem összeegyeztethetetlen az IMF-elnöki tisztséggel. "Lagarde asszony ügyelt arra, hogy pontosan informálja erről az ügyről a Valutaalapot, hogy az megalapozottan dönthessen a kinevezéséről június 28-án" - nyilatkozta Yves Repiquet a Le Monde-nak.

Az IMF előző elnöke, Dominique Strauss-Kahn május 18-án mondott le tisztségéről, miután a New York-i Sofitel szálloda egyik szobalánya, egy 32 éves guineai bevándorló, azt állította, hogy nemi erőszakot kísérelt meg ellene. Strauss-Kahnt még május 14-én őrizetbe vették a New York-i John F. Kennedy reptéren, az ügy pedig azóta sem tisztázódott: legutóbb többszöri halasztás után augusztus elsején kellett megjelennie a bíróság előtt.

A DSK-botrány után az új IMF-vezető szerződésében szerepel, hogy elvárják tőle „az etikai magaviselet legmagasabb szintű normáinak teljesítését” és „még a látszatát is kerülnie kell a nem megfelelő magatartásnak”.