Trichet: Különösen bizonytalanok a kilátások

2011.08.04. 16:07
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Különösen bizonytalanok az euróövezeti gazdasági kilátások - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a szervezet kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után. Korábbi sajtótájékoztatókon az EKB elnöke még "csak" bizonytalannak nevezte a helyzetet. A borúlátás miatt gyengülni kezdett az euró.

    Trichet szerint az EKB kormányzótanácsa "közelről figyeli az inflációs fejleményeket". A jegybanki szakzsargonban ez arra utal, hogy az EKB várhatóan nem emel irányadó kamatlábán szeptemberi kamatdöntő ülésén, hasonlóan a legutóbbi döntéshez.

    Csütörtökön elemzői várakozásoknak megfelelően ugyanis nem változtatott, azaz 1,50 százalékon hagyta az irányadó euróövezeti kamatlábat az EKB kormányzótanácsa.

    Trichet borúlátó szavai valamelyest megbillentették az euró árfolyamát: a svájci frankkal szemben 1,1 alá, a dollárral szemben 1,42 alá került az árfolyam. A forint viszont inkább csak a frankkal szemben gyengült valamelyest: az eurót 271,5-ön jegyezték délután 3-kor, a svájci frankot 245,8 forinton adták a bankközi devizapiacon.

    Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa ismét lehetővé teszi a válság elején bevezetett hat hónapos refinanszírozási eszköz igénybevételét teljes kihelyezéssel, fix kamatozással, mondta Jean-Claude Trichet. Az első kihelyezésre a jövő héten kerülhet sor. Az elnök nem nyilatkozott arról, hogy a szervezet folytat-e újra különleges kötvényvásárlást (SMP) az euróövezeti köténypiacok megnyugtatására. Elmondta: "teljesen transzparens módon hajtjuk végre ezeket a beavatkozásokat, minden hétfőn látják az előző heti tevékenységünket". Mint minden kormányzótanácsi ülésen, ezúttal is szóba került ez az eszköz, tette hozzá.