270-es frankárfolyam is jöhet

2011.08.05. 13:01

Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a svájci frank túlértékelt, és hamarosan áresés jön – véli Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

Svájcban évek óta masszív, 15 százalék körüli a folyó fizetési mérleg többlete, ami az ország exporttöbbletéből fakad. A svájci kivitel tehát az erősödő frank mellett is versenyképes, termékeik ára más devizákban hiába emelkedik, attól még van rájuk kereslet, feltehetően azért, mert semmivel nem helyettesíthető termékeket gyártanak. Duronelly szerint ilyen külkereskedelmi és fizetési többlet mellett a frank eddig volt túlságosan gyenge, tehát nem biztos, hogy most nevezhető túl erősnek.

Ördögöt a falra

Paritásba kerülhet az euró/svájci frank árfolyam, amennyiben az európai pénzügyi vezetőknek nem sikerül stabilizálnia az olasz kötvénypiaci hozamokat - idézi a Deutsche Bank elemzőit a Dow Jones hírügynökség. Ez azt jelentené, hogy egy euróért egy frankot kell adni. (Az euróhoz kötött frankárfolyam esélyeiről itt olvashat.)

Ez akkor következhet be, ha a pánik elhúzódik, további eurógyengülést és frankerősödést eredményezve. Ha így lesz, akkor az eddig viszonylag stabilnak, válságállónak bizonyuló forint is lejtőre kerülne, ami satuba tenné a frankhiteleseineket: a forint föntről lefelé, a frank pedig lentről fölfelé közlekedne, a folyamat pedig az egekbe tolná a törlesztőrészleteket.

Amennyiben az euró/svájci frank árfolyam paritásba kerül, az a Deutsche Bank szerint a dollárral szemben is nyomás alá helyezi majd az eurót.

 

Az euró péntekre virradóra érte el negatív árfolyamrekordját a svájci frankkal szemben 1,0710 frank árfolyamon. Délelőtt tizenegy óra után a jegyzés 1,0870 frankon állt. Ez a forgatókönyv nem csak a hazai frankhitelesek rémálma, ettől rettegnek a svájci jegybank és a svájci vállalatvezetők is.

A cégek sem akarják

Az exportra termelő vállalatok szövetségének (Swiss Export) elnöke, Peter Widmer azt mondta a Der Sonntag című vasárnapi lapnak, hogy ez "reális forgatókönyv. Az euróövezet eladósodottsága és a frank erős vonzása miatt az euró várhatóan tovább veszít értékéből".

Ha 1 euró 1 frankot érne, akkor az exportlehetőségek romlása miatt külföldre települne vagy megszűnne két-háromezer cég, ami 100-150 ezer munkahely megszűnésével járhat. Így egy csapásra majdnem megduplázódna a munkanélküliség az alig 8 millió lakosú országban – mondta a kivitelre termelő, így gyenge frankban érdekelt cégek érdekképviseletének vezetője.

A Swiss Export elnökéhez hasonlóan vélekednek más gazdasági vezetők is. Hans Hess, a Swissmen elnevezésű lobbicsoport vezetője szerint például ugyancsak komoly az euró-svájci frank paritás esélye. "Ez ugyan a horror forgatókönyv, de sajnos nem a valóságtól elrugaszkodott képzelgés.

Ameddig az Európai Unióban nem oldják meg a tagországok adósságproblémáit, addig csak egy út áll a frank előtt, ez pedig a további erősödés felé vezet" – mondta Hans Hess. "Ha sokáig tart még a folyamat, akkor egyes vállalatok összeomlanak, mások pedig kivonulnak az országból" – idézi a Der Sonntag.