Itt a tőzsdei összeomlás

2011.08.05. 08:08

A két évvel ezelőtti pánikhangulat lett úrrá a piacokon. Óriási zuhanás rázta meg az amerikai piacokat, a legfőbb részvényindexek több mint 4 százalékos mínuszban zártak, péntek reggel pedig továbbra is mínuszban vannak a tengerentúli határidős indexek, az ázsiai tőzsdéket is adják.

Ahogy ilyen környezetben lenni szokott, a kockázatmentesnek vélt termékekbe menekült a tőke, erősödött a dollár és a frank, ez utóbbi péntek reggel történelmi csúcsa közelében kezd - írja a portfolio.hu.

Utoljára a válság mélypontján, 2009 márciusában estek ekkorát a tőzsdék. A tegnapi kereskedésben a Dow 4,3, az S&P 500 4,8 százalékot zuhant, de a legtöbbet a Nasdaq esett, amely több mint 5 százalékkal került lejjebb.

Az óriási zuhanás ma reggel Ázsiában is megfélemlítette a befektetőket, a hongkongi Hang Seng index közel 5 százaklékot zuhant, míg a kínai Shanghai Composite 2, a japán Nikkei 225 pedig 4 százalékot veszített értékéből. A gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek közepette a Távol-Keleten is a pénzügyi és a nyersanyagsazektor a sereghajtó. A pánik láthatóan ma reggel sem enyhül, az amerikai határidős indexek továbbra is csökkenést mutatnak. Mindezek nyomán ma az európai részvénypiacok is tetemes mínuszban nyithatnak, akárcsak a hazai tőzsde.