A Moody's is leminősítheti Amerikát

2011.08.08. 10:57

A Moody's is a leminősítés lehetőségére figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha Washington nem hirdet megfelelő megtakarítási programot, illetve ha a gazdaság növekedése jelentősen csökken.

A Moody's hangsúlyozta: csak azért tartotta meg a legjobb besorolást, mert bízik abban, hogy Washington 2013-ig további lépéseket tesz a deficit csökkentésére. Az amerikai államadósság-limit emeléséről hozott kongresszusi döntés után megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's Investors Service, egyben negatív kilátást adva az osztályzatra.

Az Egyesült Államok pénteken először vesztette el a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát, az amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. A hitelminősítő közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást.

Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra. A hitelminősítők doyenje, a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra.