Obama: Az USA mindig AAA volt és az is marad

2011.08.08. 21:27

"A piacok emelkedni és zuhanni fognak. De ez az Amerikai Egyesült Államok. Mindegy, hogy mint mond egy ügynökség, mindig is egy AAA ország voltunk és mindig az is maradunk" - jelentette ki Washingtonban elmondott televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Obama rámutatott, hogy a múlt héten elfogadott deficitcsökkentési megállapodás mellett szükség van az adórendszer reformjára és egyes szociális kiadások csökkentésére, valamint az infrastrukturális beruházások mellett a munkáltatói adókedvezmények és a munkanélküliségi biztosítás érvényességének meghosszabbítására.

Az elnök azt ígérte, hogy a következő hetekben az amerikai államháztartás rendbehozatalához új javaslatokat fog előterjeszteni, kormánya pedig a tőle telhető módon támogatni fogja annak a kétpárti bizottságnak a munkáját, amelyet a kongresszus fog hamarosan felállítani, hogy megtalálja a deficit további csökkentésének lehetőségeit.

Reményét fejezte ki hogy a Standard & Poor's döntése legalább ösztönzően fog hatni a kongresszusra, hogy átérezze az adósságprobléma kezelésének sürgősségét, amihez "józan észre és kompromisszumra" van szükség. Az S&P pénteki leminősítése utáni első nyilvános beszédében az elnök kijelentette, hogy Washingtonnak van ereje hozzá, hogy kijavítsa saját politikai működési zavarait.

A szombati afganisztáni helikopter-katasztrófáról, amelyben 30 amerikai katona vesztette életét kijelentette, hogy az nem riasztja el az Egyesült Államokat afganisztáni küldetésétől. Amerika eltökélten folytatja a missziót és sikerrel fog járni, mondta.