Emelkedéssel nyitott New York

2011.08.09. 15:53

Az elmúlt napok jelentős árfolyamesése után emelkedéssel nyitottak kedden az irányadó Wall Street-i tőzsdeindexek. A kereskedés első perceiben a DJIA-30 0,61 százalékos, a S&P-500 0,85 százalékos, míg a Nasdaq Composite mutató 1,98 százalékos többlettel állt.

Elemzők szerint ugyanakkor a piaci volatilitás fennmaradhat, és ismét esésnek indulhatnak a piacok, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntésének ismertetésekor nem győzi meg a piacokat arról, hogy a helyzet magaslatán áll.

Az elemzők ugyan nem számítanak arra, hogy a Fed újabb jelentős intézkedést, esetleg mennyiségi enyhítési programjának harmadik fordulóját jelentené be, azonban a piac legalább utalás szintjén biztosítékot vár arra, hogy valamilyen formában érkezhet segítség az amerikai jegybanktól.

"Mindenki azt a pillanatot keresi, hogy mikor érdemes visszatérni a piacra. Ha Ben Bernanke, a Fed elnöke nem utal erősebb monetáris politikára, az negatív hatással lehet a piacra" - vélekedett Paul Radeke, a KDV Wealth Management elemzője. Az árfolyam-emelkedés kitarthat a nap végéig, de jelentős negatív aszimmetria van és mindenkinek ott az ujja az eladás gombon - tette hozzá.

A tegnapi nap folyamán valóságos pánikhangulat bontakozott ki a világ tõzsdéin, miután a Standard&Poor’s pénteken leminõsítette az Egyesült Államokat. Tegnap már a nyitást követõen nagy esésbe kapcsoltak az irányadó amerikai indexek és folyamatos lecsorgás jellemezte a napot, a Dow végül napi mélypontján, 10809 pontot fejezte be a kereskedést. Ez 635 pontos zuhanásnak felel meg a pénteki záróértékhez képest, ami bekerült minden idõk 10 legnagyobb esése közé. Az S&P 500 6,7 százalékos csökkenéssel fejezte be a tegnapi napot, a Nasdaq pedig 6,9 százalékot zuhant.

Ma egész nap rendkívül idegesek voltak a piacok, a londoni tőzsde egyéves mélyponton is járt, de kora délutánra megnyugodni látszottak a kedélyek, és a legtöbb európai index pluszba fordult. A nap eseményeit itt követheti élőben.