A növekedés lassul, az infláció nő Kínában

2011.08.10. 08:17
Növekvő inflációval, ugyanakkor csökkenő ipari termeléssel kell szembenézniük a kínai gazdaság irányítóinak, ami szinte lehetetlen helyzetbe hozza őket, ugyanis úgy kellene mérsékelniük a pénzromlás ütemét, hogy intézkedéseik eközben ne lassítsák tovább a gazdaság motorját.

Tovább gyorsult az infláció Kínában: júliusban 6,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2010 nyarának közepén - derült ki a tegnap nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból, írja a Napi Gazdaság. Utoljára 2008 júniusában jegyeztek fel ilyen magas inflációt, amikor az olaj világpiaci ára 140 dollár/hordó feletti rekordja felé tartott. A CNBC-nek nyilatkozó elemzők 6,3 százalékos inflációt vártak, ami kicsi javulást hozott volna a 6,4 százalékos júniusi tényadat után.

A termelői árak növekedése a júniusi 7,1 százalékról 7,5 százalékra gyorsult, de a fogyasztói inflációt elsősorban az élelmiszerek drágulása dobta meg. Az átlagos élelmiszerár-emelkedés 14,8 százalék volt - a júniusi 14,4 százalék után -, ám ezen belül a sertéshús ára 57 százalékkal ugrott meg, ami önmagában 1,5 százalékponttal dobta meg a fogyasztói árakat. A nem élelmiszer termékek ára mindössze 2,9 százalékkal ment feljebb. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a magas infláció azt mutatja, hogy Kína még mindig a világgazdasági válság idején indított ösztönző programok visszamaradt hatásaival küszködik. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs mód további élénkítésre, ami rossz hír a recessziótól tartó országoknak, amelyek egyebek mellett a kínai importkereslettől remélhettek segítséget.

Az ipari termelés éves összehasonlításban 14 százalékkal bővült az ázsiai országban az elmúlt hónapban, ami elmarad a júniusi 15,1 százaléktól és a Reuters 14,6 százalékos elemzői konszenzusától is. A kiskereskedelmi értékesítés növekedésének üteme 17,7 százalékról 17,2 százalékra mérséklődött - a szakértők lényegében változatlan bővülést, 17,6 százalékos adatot vártak. A kínai gazdasági növekedés motorjaként számon tartott állótőke-beruházások 25,4 százalékkal bővültek, ami szintén kissé elmarad az egy hónappal korábbi 25,6 százaléktól.

Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság bővülése tovább lassul, és mivel az exportkereslet a következő hónapokban tovább zsugorodik, ez a folyamat várhatóan folytatódik - mondta a CNBC-nek nyilatkozva a BNP Paribas elemzője, Ken Peng. Az infláció ugyanakkor elérhette a csúcsát - becslésektől függően az év végére 4-5,3 százalékos ütem várható -, ami lehetővé tesz a kormánynak némi szelektív élénkítést. Peng az utóbbi jelzőre teszi a hangsúlyt, a 2009-es hasonló általános gazdaságösztönzés nem ismétlődhet meg.