Így tegyük tönkre végképp Európát

2011.08.14. 09:37
A hétvégén több német közgazdász is a német márka bevezetése ellen szólalt fel, írja a Welt am Sonntag. Véleményük szerint a német fizetőeszköz bevezetésének Németország lenne a legnagyobb vesztese.

Gazdasági katasztrófához vezetne a német márka bevezetése állítják német közgazdászok. Gustav Horn, a Makrogazdasági és Konjunktúrakutató Intézet vezetője szerint a német export a márka bevezetését követően néhány hónap után drasztikusan visszaesne.

Horn arra számít, hogy a bevezetést követően a német márka a dollárral és az európai fizetőeszközökkel szemben jelentősen erősödne, hasonlóan ahhoz, mint amit az elmúlt hónapokban a svájci frank esetében láthattunk.

A márka tízszázalékos felértékelődése a német export 4-5 százalékos visszaeséséhez vezetne. Ez pedig a korábbi évek export-világbajnokánál gazdasági katasztrófát okozna, húzta alá Horn.

Hasonló véleményen van Michael Burda, a berlini Humboldt egyetem közgazdásza. Szerinte a német márka a bevezetését követően néhány hónap alatt akár 50 százalékkal is felértékelődhetne, ez pedig gyakorlatilag egy csapásra tönkretenné a német középvállalatokat.

Daniel Gros, a CEPS igazgatója ennél is komolyabb forgatókönyvet vázol fel, hiszen véleménye szerint a német márka újbóli bevezetése pénzügyi összeomláshoz vezethetne. A bankok ugyanis más eurózónás tagországok állampapírjait is mérlegeiken tartják, és a német márka drasztikus erősödésével – ami az euróválság hatására vélhetően bekövetkezne – a kötvények nagy részét le kellene írniuk.

Ez a pénzügyi és bankrendszer összeomlásához vezetne. Ebben a környezetben a német gazdaságjelentősen, akár 30 százalékkal is visszaesne, állítja Gros.