Brutális visszaesés jöhet magyar iparban

2011.08.24. 12:52

Az Európai Unióban (EU) és az euróövezetben is csökkent júniusban a feldolgozóipari új megrendelések állománya. Az Eurostat szerdán közölt adatai szerint éves összevetésben Magyarországon volt a legnagyobb visszaesés.

A huszonheteknél 0,3 százalékkal, a 17 tagú euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az új rendelések állománya júniusban az egy hónappal korábbihoz képest. Ugyanakkor éves összevetésben bővülést regisztrált az uniós statisztikai hivatal, az EU egészében 8,5 százalékos, az euróövezetben 11,1 százalékos volt a növekedés.

Havi szinten 12 uniós tagországban csökkent a feldolgozóipari vállalatoknak adott új megrendelések állománya. A legnagyobb, 10,5 százalékos visszaesést Svédországban mérték, a második Észtország 9,8 százalékos, a harmadik Magyarország 9,7 százalékos mínusszal

Éves összehasonlításban csupán 5 tagországban csökkent az új rendelések állománya az elérhető adatok szerint. A legnagyobb mértékű, 8,3 százalékos visszaesés Magyarországon volt. A második és a harmadik Dánia és Görögország, egyaránt 6 százalékos mínusszal - áll az Eurostat jelentésében.