2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Líbia tiszteletben tartja Kadhafiék olaj- és gázszerződéseit

2011.08.24. 13:08

A líbiai felkelők kormánya tiszteletben tartja a Moamer Kadhafi idejében kötött valamennyi olaj- és gázszerződést, köztük azokat is, amelyek kínai cégekkel jöttek létre - jelentette be Ahmed Dzsehani, a kormány helyreállítási munkákkal megbízott képviselője.

"Az olajszerződések sérthetetlenek. Ezeket a megállapodásokat nyílt aukciók után kötötték, szó sem lehet ezek felülvizsgálatáról" - tette hozzá az illetékes.

A kijelentés két nappal azután hangzott el, hogy hétfőn a líbiai felkelők által irányított AGOCO olajvállalat egyik illetékese azt mondta, nincsenek gondjaik olyan nyugati országokkal, mint például Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia, de politikai gondok lehetnek Oroszországgal, Kínával és Brazíliával.

Akkor ezt a Reuters úgy értelmezte, hogy kikerülhetnek a líbiai olajpiacról azok az országok, illetve cégeik, amelyek ellenezték a Moamer Kadhafi vezette ország elleni komolyabb szankciókat, vagy inkább a tárgyalásokat szorgalmazták a népfelkelők és a kormány között.

A háború előtt mintegy 75 kínai cég működött Líbiában 36 ezer embert foglalkoztatva. Az orosz olajvállalatok közül a Gazprom Neft és a Tatneft többmilliárd dollár értékű beruházást folytatott. A líbiai piacon jelen volt a brazil Petrobras és az Odebrecht építőipari cég.