Liechtenstein lehet az új adóparadicsom

2011.08.26. 13:01 Módosítva: 2011.08.26. 13:09

A gazdag britek, akik eddig Svájcban tartották vagyonukat a kedvezőbb adózási feltételek miatt, a Nagy-Britannia és az alpesi ország között a napokban kötetett megállapodás után a szomszédos Liechtensteinbe menekíthetik pénzüket.

A The Times című brit lap pénteki számában azt írja, Nagy-Britannia még 2009-ben állapodott meg a hercegséggel, és az egyezmény jóval kedvezőbb feltételeket kínál a briteknek, mint a héten aláírt svájci megállapodás. A szerdán megkötött egyezség értelmében ugyanis azok a britek, akik Svájcban tartják vagyonukat, annak akár 34 százalékát is elveszíthetik, miután a svájci bankok vállalták, hogy behajtják és átutalják Londonnak az ügyfeleikre kivetett adót.

Ha azonban Liechtensteinbe viszik át a pénzüket, a Nagy-Britanniával korábban kötött megállapodás értelmében átlagosan vagyonuk 10 százalékát kell befizetniük adóként – mutat rá a lap.

A cikk által idézett Stephen Camm, a PwC munkatársa szerint a britek "valósággal megszállják majd" a hercegséget a svájci egyezséget követően. A brit kormány elismerte, hogy ez egy reális lehetőség, ugyanakkor rámutatott, hogy míg a vagyonukat Liechtensteinbe vivőknek az országgal kötött egyezmény értelmében minden bevételükről számot kell adniuk, azokat, akik továbbra is Svájc mellett döntenek, "megilleti a titoktartás".

Mark Summers, egy zürichi ügyvédi iroda munkatársa szerint a svájci bankok ráadásul nem könnyítik majd meg a távozni szándékozó ügyfeleik dolgát. "Az emberek rájönnek majd, hogy milyen nehéz mozgatni a pénzüket, nem arról van szó, hogy egyszerűen berakják egy táskába és átviszik máshova" - mondta.