Kicsúszott az irányítás Orbán kezéből

2011.08.30. 12:50 Módosítva: 2011.08.30. 12:53
A The Wall Street Journal szerint adóemelések jönnek és az adócsökkentést is halasztani kell. Az Sme című szlovák liberális napilap szerint a kormányfő Magyarország jövőjét már nem tartja a kezében.

A magyar kormány gazdaságpolitikájával foglalkozott keddi kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap. Peter Schutz, a Hadiállapotban című írás szerzője aláhúzza: "A friss európai előrejelzések szerint a kormánynak, amely elvágta maga alatt a Nemzetközi Valutaalap védőhálóját, ha tartani szeretné a hiánycélt, szeptemberben újabb takarékossági intézkedéseket kell elfogadnia. A probléma, hogy két takarékossági intézkedéshullámot a lakosságnak már le kellett nyelnie, s a piacok nincsenek meggyőződve arról, hogy a harmadik hullámot az Orbán-kormány komolyabb társadalmi lázadások nélkül keresztül tudja vinni".

"Orbán tehát olyan helyzetben van, hogy az egyetlen kártya, amelyre a költségvetési kilátásokat és a gazdaságpolitikát építette, kezd kicsúszni a kezéből. Nem segítenek már az államosított nyugdíjak sem, amelyek az egész adósságot csak a GDP mintegy tíz százalékával csökkentik és nem oldják meg a szerkezeti hiányt az úgynevezett nem ortodox intézkedések (ágazati adó) sem, amelyeket Orbán ismét védelmébe vett. Ezért Orbán mindenütt, ahol megszólal, jelzéseket küld költségvetési felelősségéről, miközben a hazai publikum számára a nemzeti szuverenitásért és a spekulánsok ellen folytatott küzdelemmel erősíti a harcias retorikát. Az igazság azonban ennek az ellenkezője, saját politikai sorsát sem Magyarország jövőjét már nem tartja a kezében" - záródik a Sme kommentárja.

Adóemelések jönnek

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadása (WSJE) szerint Orbán Viktornak a budapesti nagyköveti értekezleten hétfőn elhangzott beszéde elképzelhetően azt célozta, hogy előkészítse a vártnál rosszabb GDP-növekedési adatok miatt szükségessé váló intézkedéseket.

A beszámoló szerzője, Gordon Fairclough emlékeztetett arra, hogy e hónapban bejelentették: a GDP a második negyedévben csak 1,5 százalékkal volt magasabb , mint az előző év azonos időszakában, a miniszterelnök pedig közölte, hogy kormányzati intézkedésekre lehet szükség a deficitkorlátok betartása érdekében.

A szerző a kormányfő munkatársaira hivatkozva azt írta, hogy Magyarországon szükségessé válhat bizonyos adófajták növelése, illetve adócsökkentés elhalasztása. Orbán beszéde azt célozhatta, hogy az ilyen szükséges intézkedések számára előkészítse az utat - vélekedett a WSJE.

A romló kilátásokat támasztja alá az augusztus közepén a KSH által publikált elkeserítő gazdasági növekedési adat. Eszerint a GDP a második negyedévben a tavalyi második negyedévhez képest csak 1,5 százalékkal nőtt, ami jócskán elmaradt az elemzők 2,5 százalékos várakozásától. A dolognak fájdalmas következményei lesznek, ugyanis a kormány eredetileg 3 százalékos növekedésre tervezte az ide büdzsét. A stabilitási zárolás illetve a nyugdíjállamosításból beérkező pénzekkel az idei költségvetés még rendben lesz, de elemzők szerint a következő évek hiány és adósságmutatóinak betartásához további drasztikus államháztartási kiigazításra lehet szükség.