Államszövetséget akar Trichet

2011.09.05. 12:39

Az EKB elnöke azonnali cselekvésre szólította fel az euróövezeti országokat hétfőn egy párizsi konferencián az adósságszolgálati válság rendezése érdekében, mondván, hogy ha az egyes országoknak nem sikerül dűlőre jutniuk a kérdésben, akkor meg kell teremteni a központi döntéshozatal lehetőségét.

"Az európaiak egy napon konföderációban élhetnek majd" - jelentette ki Jean-Claude Trichet.

Az euróövezeti országoknak a lehető leghamarabb életbe kell léptetniük a júliusi 21-i csúcstalálkozón hozott döntéseket - mondta Jean-Claude Trichet az EKB elnöke a párizsi Institut Montaigne gazdasági kutató intézet által szervezett konferencián hétfőn, egyúttal "parancsoló szükségességnek" nevezte  az euróövezeti országok gazdasági irányítása feletti felügyelet megerősítését.

Jean-Claude Trichet szerint az euróvöezetnek "nagy árat kellett fizetnie" a stabilitási és növekedési paktum 2005-ös fellazításáért. A globális pénzügyi válság felfedte a 17 tagú euróövezet szigorúbb gazdasági irányítás alá vonásának szükségességét korai figyelmeztető és a pénzügyi szabályok ellen vétő országok ellen automatikus szankciókat alkalmazó eszközök bevezetésével - fejtette ki az EKB elnöke.