Svájcnak elege lett, végre zuhan a frank

2011.09.06. 10:16 Módosítva: 2011.09.06. 11:46
A svájci jegybank mától nem engedi 1,20 alá gyengülni a frank/euró árfolyamot, ez a jelenlegi, 276-os forint/euró árfolyamszintnél azt jelenti, hogy a frank nem lehet 230 forintnál drágább. A bejelentés nyomán alig 20 perc alatt óriásit zuhant is a frank, forintban a reggeli 252 körüli szintekről 229-ig esett.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Percek alatt hatalmasat zuhant a frank árfolyama, miután a svájci jegybank bejelentette, hogy árfolyamcélt állít fel: az euróval szemben az 1,20-as árfolyamszintet fogja megcélozni.

    A hírre a frank hirtelen elkezte megközelíteni a meghirdetett árfolyamcélt, ami hatalmas zuhanást jelent, a reggeli 1,11 körüli szintről kindulva hirtelen 1,19 körüli szintre az euróval szemben, alig 20 perc után pedig már 1,2 fölé ment a kurzus. Forintban 252 forintos szintről 233-ig esett az árfolyam.

    A frank jelenlegi masszív túlértékeltsége akut és komoly kockázat a svájci gazdaság számára, ráadásul felveti a defláció veszélyét is – áll az SNB közleményében (angolul, pdf itt). A svájci jegybank ezért a frank hosszú távú és fenntartható gyengülését szeretné elérni. Ennek értelmében mostantól az SNB nem engedi az 1,20-as szint alá süllyedni a frank/euró árfolyamot. Ennek érdekében kész korlátlanul devizát vásárolni frankért. Az SNB közleménye jelzi: az 1,20-as szint is túl erősnek tekinthető, de remélhetőleg a frank tovább gyengül.

    A frankerősödés

    A frank egész nyáron durván erősödött az euróval szemben. A forint relatíve erős tudott maradni, azaz bár az euróval szemben nem gyengültünk sokat, a frank árfolyama, ami tavasszal még éppen benézett 200 forint alá is, 273-as szinten állított fel rekordot. Ez augusztus 9-én este történt, amikor a frank az euróval szemben gyakorlatilag elérte a paritást, 1,0071-es szinten állított fel történelmi rekordot.

    A frank forintban kifejezett ára a frank/euró és a forint/euró árfolyamok alakulásán múlik. Az alábbi kalkulátorral eljátszhat azzal, hogy a frank/euró árfolyam 1,20 feletti szinteken (vagy akár az alatt) tetszőleges forint/euró árfolyam beállítása mellett milyen frankárat eredményez.

    CHF/EUR HUF/EUR HUF/CHF

    Milyen esélye van az SNB-nek?

    A svájci jegybanknak nincs könnyű dolga, még élénken él a két évvel ezelőtti kudarc emléke, amikor az SNB megpróbált, de végül tartósan nem tudott a piaci sodrással szembemenni. Ekkor sorozatos euróvásárlással a 2009. márciusi, 55,8 milliárd frankos szintről 2010 májusára a rekordnak számító 238 milliárd frank értékűre növelte a devizatartalékait, a frankdrágulás azonban folytatódott.

    A frank/euró árfolyamot Svájc csak decemberig tudta az 1,50-es határ fölött tartani, a stratégia végül hatástalannak bizonyult. Ráadásul az ország komoly eurótartalékokra tett szert, amelynek értéke a frank erősödésével folyamatosan csökkent, és ez végül több mint 32 milliárd eurós veszteséget okozott a jegybanknak.

    Ugyanakkor az 1,20-as szint, mintegy alsó sávhatár felállítása kisebb lépést jelent, mint az ötletként ugyancsak felmerült árfolyamrögzítés. Ez azt jelentette volna, hogy konkrét árfolyamszinten rögzítik a frank/euró keresztet. Az augusztus közepént a piacon elterjedt híreket ugyan az SNB korábban is cáfolta, de azt már nem, hogy egy adott szint alá nem engedné a kurzust, augusztus közepén a piac már konkrét bejelentést várt. Az akkor elmaradt bejelentés előtt a várakozások még alacsonyabb, 1,1-es alsó sávhatárról szóltak, igaz, napokkal voltunk a paritás (gyakorlati) elérése után.

    Egyébként van kedvező tapasztalat is a múltból, a jegybank nem először dönt árfolyamküszöb felállításáról. Már 1978-ban is meglépte ezt, akkor a német márkával szemben nem engedte a 0,80-as szint alá a frank árfolyamát. Az 1978-as jelzés után évtizedekig a 0,80-as szint felett maradt a frank a márkával szemben, emlékeztet a portfolio.hu, a bejelentés nyomán pedig két hét alatt a 0,75 körüli szintről 0,90 fölé ugrott az árfolyam a jegybanki figyelmeztetésre.

    Most is sikerülhet

    "Most sikerrel járhat a svájci jegybank, hiszen lett kimondott árfolyamcél, a korábbi 1,40 körüli szint helyett most kifejezetten olcsón, 1,20-as árfolyamon tud eurót vásárolni, és elvileg korlátlan likviditást tud biztosítani az árfolyam tartására" - mondta az Indexnek Szántó András, az Equilor deviza üzletágának vezetője. "Ahhoz, hogy a jegybank gyengítse a frankot, eurót kell vásárolnia az általa teremtett, így korlátlanul rendelkezésére álló frankért, amiben az egyetlen veszély az, hogy ha az így létrehozott új frankmennyiség bekerül a gazdaságba, az tovább gerjesztheti az inflációt. Ennek ellensúlyozására a frankbetétek kamatának növelésére kényszerülhet a jegybank a mostani nulla százalékról, hiszen így a gazdasági szereplők számára vonzóbbá válhat betétbe tenni a pénzüket, mint a gazdaságban forgatni, ezért az új pénzmennyiség nem eredményezi az árak növekedését. A kamatemelés ráadásul nem jár nagy költségekkel a jegybanknak, hiszen az árfolyam tartásához vásárolt euróért magasabb kamatot kap, mint amekkorát neki kéne fizetnie."

    Szántó András szerint nem valószínű, hogy a rögzítés miatt elvesztené a vonzerejét a frank, és esetleg jelentősen az 1,20-as szint alá gyengülne, hiszen a világpiacokon továbbra is feszült a hangulat, így a biztonságot kereső befektetők változatlanul frankba fognak menekülni. "A következő egy-két évben emiatt nem tud szignifikánsan gyengülni az árfolyam" - mondja. Ráadásul igen jelentős külföldön a frankban eladósodottak állománya, akik a törlesztés folyamán tulajdonképpen folyamatosan frankot vásárolnak.

    Miért fáj nekik?

    Míg korábban úgy tűnt, a svájci gazdaság bármilyen erős frankot elvisel, az utóbbi hónapok erősödése már Svájcnak is elviselhetetlen. Egy országnak ugyanis csak látszólag jó, ha erős a pénze: ez valóban kedvez például azoknak, akik saját valutájukat külföldire akarják átváltani, mert mondjuk utaznának, vagy azoknak, akik importálnak, importált terméket vesznek.

    Csakhogy a legtöbb európai gazdaságban, a svájciban pedig különösen, nagy jelentősége van a kivitelnek. Az exportőröknek pedig nem jó az erős hazai pénz: az exportáló svájci cég eurót kap a kiszállított csokoládéért, óráért vagy épp precíziós műszerért, amiből egyre kevesebb frankot tud venni otthon. Szintén szenvednek a svájci gazdaságban ugyancsak jelentős szerepet betöltő turisztikai szolgáltatók: az országba kevesebben érkeznek, a svájciak viszont olcsóbban tudnak külföldre utazni. Akár csak egy-egy bevásárlás erejéig – ami a belföldi fogyasztást és a kiskereskedelmet is visszaveti –, hiszen az is mindinkább megéri, mert frankjukért egyre több eurót kapnak.