Kínai piacnyitást sürgetnek az európai cégek

2011.09.11. 12:08
Egyenlő bánásmódot és könnyebb piacra jutási feltételeket sürgetnek az európai vállalatok Kínában, többségük azonban nem sok esélyt lát a változásra.

Egyes területeken volt haladás az elmúlt év során, de még mindig jelentős akadályokkal kell megküzdeniük a kínai piacra igyekvő európai cégeknek, derül ki az Európai Unió kínai kereskedelmi kamarájának (EUCC) legújabb tanulmányából. A legtöbb cég az egyenlő bánásmód hiányát panaszolja: a diszkrimináció tetten érhető az írott törvényekben és szabályozásokban éppúgy, mint azok szubjektív alkalmazásában.

A Kínában tevékenykedő legjelentősebb európai cégeket tömörítő kamara felmérésében 1600 cég vet részt, és 43 százalékuk gondolja úgy, hogy a kínai előírások az elmúlt két év során diszkriminatívabbá váltak, 46 százalékuk szerint pedig a következő két évben is várható, hogy folytatódik ez az irányzat. Kínában az elmúlt hónapok során többek közt az átláthatóságot, a biztonságot, a szellemi tulajdonjogokat és az adózást illetően enyhítettek a szigorú, külföldi befektetők számára kedvezőtlen politikákon - sorolja az elért eredményeket a több mint háromszáz oldalas felmérés. A külföldi vállalatok piacra jutását ugyanakkor még mindig nagyon sok akadály nehezíti, sőt ez egyes szektorokban - például az alapvető telekommunikációs szolgáltatásokban - ténylegesen nem is tudnak megjelenni.

Az EUCC az autógyártással példálózva nehezményezte, hogy külföldi autógyárak csak kínai partnerrel közös vegyesvállalat formájában, úgy is csak kisebbségi tulajdonosként tevékenykedhetnek az országban, és vegyesvállalatból is legfeljebb kettőt alapíthatnak. A már piacon lévő cégek számára a törvényalkotás át- és előreláthatatlansága okoz komoly gondokat. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az új szabályozásokat nem előzi meg konzultáció, és rövid az alkalmazkodásra szánt türelmi idő. A vállalatok életét a kínai szabályozó hatóságok közti koordináció hiánya is nehezíti: a nem megfelelő kommunikáció, a hatáskörök elégtelen elhatárolása az adminisztrációs terheket növeli. Az európai cégek számára ezen túl a fő aggodalmat továbbra is a szellemi tulajdonjog védelme okozza.

A piacnyitást kínai részről átfogó akcióterv segíthetné, amelyet az érintett minisztériumokkal együtt fogalmazna meg a központi vezetés, a külföldi vállalatokkal együttműködve, véli az EUCC. A helyzet javítására a kamara az európai döntéshozók számára is javaslatokat fogalmaz meg: többek közt kétoldalú befektetési megállapodást és Kínával szemben európai szintű kereskedelempolitikát szorgalmaz.