Gyengítette a frankot a svájci jegybank

2011.09.15. 11:55

A várakozásoknak megfelelően a tartja a nulla százalékos kamatszintet a svájci jegybank, és bejelentette, hogy bármennyi valutát hajlandó vásárolni annak érdekében, hogy megvédje az euróval szembeni 1,20-as minimum-árfolyamot (a közlemény angolul itt olvasható).

Ezt szeptember hatodikán állapította meg a jegybank, miután a korábbi intézkedések nem bizonyultak elegendőnek a frank folyamatos erősödésének megfékezésére, miközben az már a svájci gazdaságnak is komoly problémát jelentett az export akadályozásán keresztül.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban gyengült a fejlett gazdaságok teljesítménye, ami szintén hátráltatja a svájci gazdaságot, így az év második felében leállhat a növekedés, az év egészére pedig 1,5-2 százalékos növekedést jósolnak. A jegybank szerint az árfolyamminimum nélkül fennálna annak a veszélye, hogy recesszióba fordul a gazdaság.

A jegybank közleménye szerint még az 1,20-as szint is túl erős, ezért a franknak tovább kell gyengülnie, így  szükség esetén további lépéseket tesznek. Egyelőre maga a bejelentés is hatásos volt, az elmúlt órákban jelentősen gyengült a frank árfolyama, az euróval szemben elérte az 1,209-es szintet is, miközben a bejelentés előtt 1,204 környékén is járt.

A forinttal szemben a bejelentés előtt erősödött, majd hirtelen gyengülni kezdett a frank, a csúcsot 239,54 forinton érte el, majd 238,1-ig esett (igaz, azóta ismét erősödésnek indult, és fél 12-kor 239 forint környékén járt).