Kína segíti ki Fehéroroszországot

2011.09.18. 10:48

Egymilliárd dollár hitellel finanszíroz - kedvezményes kamatozással - több közös nagyberuházást Kína a súlyos pénzügyi problémákkal küszködő Fehéroroszországban.

Ezt a kínai parlament elnöke jelentette be szombaton, miután Minszkben tárgyalt. A hitel felhasználásával egyebek között cellulózgyárat létesítenek és egy szállodát építenek fel a fehérorosz fővárosban.

Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) bejelentette továbbá azt is, hogy Kína 70 millió jüan (csaknem 11 millió dollár) vissza nem térítendő segélyt is nyújt Fehéroroszországnak.

A tavalyi elnökválasztások előtt túlköltekezett a fehérorosz állam, aminek hatására magasra duzzadt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emiatt a fehérorosz rubel árfolyama folyamatosan gyengült. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén őszig a nemzeti valuta támogatására.

Tavaly október és idén február között a devizatartalék 60 százalékkal csökkent, és a központi bank adatai szerint februárban 4 milliárd dollár volt.

Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt. Részben ennek hatására meglódult az infláció, a lakosság pedig pánikszerűen szinte mindent felvásárolt a boltokban, ami áruhiányhoz vezetett. A gazdasági minisztérium májusban felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó inflációs előrejelzéseket. A tárca becslése szerint az infláció, amely júliusban éves szinten 48,4 százalék volt, az év végére elérheti a 75 százalékot is.

A pénzügyi válság megoldásának egyik lépéseként szeptember közepétől Minszk megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, és a devizapiaci kereslet-kínálat alakítja a fehérorosz valuta árfolyamát.