IMF: Veszélyes új szakaszba lépett a világgazdaság

2011.09.20. 16:27 Módosítva: 2011.09.20. 17:10

Veszélyes új szakaszba lépett a világgazdaság, a gazdasági tevékenység világszerte mérséklődött és egyenetlenné vált, a bizalom jelentős mértékben csökkent, és egyre több negatív irányba ható kockázat jelentkezik - értékel a Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott, Világgazdasági kilátások című féléves jelentésében.

A kiadványban az IMF rontott a világgazdasági kilátásain, az új becslések szerint a világgazdaság 4 százalékkal, az euróövezet 1,6 százalékkal, míg Magyarország 1,8 százalékkal bővülhet 2011-ben.

A szervezet szerint egyszerre két negatív tényező is rontja a világgazdasági jövőképet: az év eleje óta jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedési üteme, illetve megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság, különösen az elmúlt másfél hónapban. Mindkét jelenség aggodalomra ad okot, de együttes megjelenésük és egymásra gyakorolt hatásuk talán még inkább - írja az IMF jelentésében.

A szervezet szerint a szerkezeti tényezőkön túl egyszeri sokkok, így a Japánt sújtó természeti csapások, illetve az észak-afrikai és közel-keleti politikai zavargások is rontottak a világgazdaság növekedési kilátásain. A fejlett országokban mindazonáltal nem várható recesszió, lassú, egyenetlen növekedésre kell számítani. A fejlődő piacokon továbbra is robosztus, a fejlett országokénál magasabb bővülési ütem várható, azonban a kilátások kockázatai nőttek - írja elemzésében a Valutaalap.

Csökkentek a nyersanyagárak

Csökkent a réz és a nyersolaj ára az IMF alacsonyabb növekedési előrejelzésének hírére.

A lassuló növekedés a nyersanyagok iránti kereslet bővülésének a csökkenését eredményezheti. Emiatt a réz ára tavaly november óta legalacsonyabb szintre, tonnánként 8.308 dollárra esett a hétfő esti 8.364 dollárról. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 17 cent csökkenéssel 85,87 dolláron állt röviddel 16 óra után, míg keddi napközbeni csúcsa eddig 86,91 dollár volt. (MTI)

Az IMF szerint az erős, stabil és fenntartható növekedéshez két különböző területen is a világgazdasági egyensúly javítására van szükség. Az egyes gazdaságokon belül növelni kell a lakossági kereslet szerepét, miközben ki kell vezetni a válság során elindított költségvetési ösztönzést. A külső egyensúly javítása érdekében pedig a jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkező államokban,  például Kínában kell növelni a fogyasztást. E tekintetben az adatok azt mutatják, hogy éppen ellenkező folyamat játszódik le, azaz az egyenetlenségek egyre csak fokozódnak - értékel a szervezet.

Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza az írásban kiemeli, hogy a gyenge kilátások és jelentős kockázatok ismeretében elengedhetetlen, hogy megfelelő gazdaságpolitikával álljanak elő a döntéshozók. Egyrészt, a költségvetési kiigazításnál arra kell törekedni, hogy a megszorítások ne öljék meg a gazdasági növekedést. Másrészt, mivel számítani lehet arra, hogy a pénzpiaci zavarok hosszabb ideig fennmaradnak, ezért fel kell készíteni a pénzintézeteket az esetleges újabb sokkokra. Harmadrészt pedig a világpiaci egyensúlytalanságokon kell enyhíteni.

A washingtoni székhelyű szervezet az európai adósságválság, illetve az amerikai gazdaság lassulása jelentette kockázatokra figyelmeztet. Előbbivel kapcsolatosan hangsúlyozzák, hogy az euróövezeti szereplőknek tartaniuk kell magukat a július 21-i csúcson vállalat kötelezettségeikhez, illetve szükség esetén, az Európai Központi Banknak a kötvénypiaci intervención túl kamatcsökkentést is kilátásba kell helyeznie. Az Egyesült Államokban pedig a jegybank szerepét betöltő Fednek kell megfontolnia az újabb gazdaságösztönzés meghirdetését, illetve el kell gondolkodni a költségvetési kiigazítási program jelentősebb intézkedéseinek későbbre halasztásán.

Az IMF szerint arra kell törekedni, hogy a világkereskedelem erősítse a világgazdasági kilábalást, és el kell kerülni a protekcionista szabályozást. Ezért a világ vezetőinek megvalósítható és hiteles javaslatokkal kell előállniuk a Dohai Forduló világkereskedelmi tárgyalások előmozdítása érdekében.