Soros: Veszélyesebb a helyzet, mint a Lehman csődjekor

2011.09.22. 17:38
Soros György szerint az USA gazdasága már benne van a "W" alakú recesszió második leszálló ágában, Európában pedig a sorozatos rossz döntések miatt veszélyesebb helyzet alakult ki, mint a Lehman Brothers 2008-as bedőlése idején - írja a Napi Online.

Soros György magyar származású üzletember - aki 22 milliárd dolláros vagyonával a hetedik leggazdagabb amerikai - úgy véli, hogy az Egyesült Államok gazdasága visszacsúszott a recesszióba - derült ki a CNBC-nek adott interjújából. Arra a kérdésre válaszolva, miszerint bekövetkezhet-e a "W" alakú visszaesés, azt mondta: azt hiszem, már benne is vagyunk. További fejtegetéséből kiderült, hogy alapvetően az Obama elnök gazdaságösztönző terveit elgáncsoló republikánus ellenzéket okolja a növekedés lefékeződéséért.

Rossznak tartja, hogy terméketlen vita alakult ki arról, vajon a gazdagok megadóztatása árán kell-e bővíteni a munkahelyeket, illetve arról, hogy a kormány tegyen-e rövid távú gazdaságélénkítő lépéseket, amelyeket összekapcsolna a hosszú távú takarékoskodással. Úgy véli, ez utóbbi lenne a helyes gazdaságpolitikai stratégia, ám az ellenzék elutasítja, így a szavazókra marad a döntés, hogy a jövő évi elnökválasztáson jelezzék: azon az úton akarnak-e elindulni, amelyet az elnök és a demokraták vagy azon, amelyet republikánusok mutatnak.

Lemorzsolódik az eurózóna

Az eurózóna helyzetével kapcsolatban még ennél is pesszimistább álláspontot fogalmazott meg. Véleménye szerint az övezet politikusai egymás után hozták a rossz döntéseket, aminek eredményeként mostanra veszélyesebb helyzet alakult ki, mint a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlése, azaz a pénzügyi válság drámai elmélyülése idején. A baj alapja az, hogy a döntéshozók mindenáron el akarják kerülni a monetáris unió széthullását, amelynek következményeivel szembe sem mernek nézni.

Soros úgy látja, hogy néhány kisebb eurózóna-tagország fizetésképtelenné válhat, és kiléphet az övezetből. A nagy kockázat az, hogy ez ad hoc módon, rendezetlenül történik, ugyanis ha így lesz, az megrendítheti a világ pénzügyi rendszerét. Ha a két-három ország tervezett módon hagyná el az eurózónát, az világossá tenné számukra, hogy nem kilökik őket a közösségből, hanem csak más út választására kényszerülnek.

Az üzletember szerint Görögország meg fogja kapni az EU-ECB-IMF trojka hozzájárulását a kedvezményes hitel következő részletének lehívásához. Ez azonban nem jelent hosszú távú megoldást: az európai stabilitási eszköz (EFSF) felhasználható tőkéjének emelése dönti el, hogy decemberben is hozzájuthat-e a következő hitelrészlethez.