Medvegyev felmentette a pénzügyminisztert ‎

2011.09.26. 18:14 Módosítva: 2011.09.26. 19:47
Dmitrij Medvegyev orosz államfő hétfőn felmentette Alekszej Kudrin pénzügyminisztert, miután korábban távozásra szólította fel a miniszterelnök-helyettesi teendőket is ellátó szakpolitikust.

Natalja Tyimakova, az elnök sajtótitkára bejelentette, hogy Medvegyev aláírta Kudrin felmentését. A kormánytagok felmentésére a miniszterelnök, jelen esetben Vlagyimir Putyin tesz javaslatot az elnöknek.

Miután szombaton közölték, hogy Putyin lesz a jelölt a tavaszi elnökválasztáson, s azt követően Medvegyev kormányfőként dolgozik tovább, Kudrin Washingtonban kijelentette: a nézeteltérések miatt nem dolgozhat majd Medvegyev kormányában. Az elnök egy dimitrovgrádi tanácskozáson szólította fel Kudrint hétfőn, hogy amennyiben nem kívánja követni az államfő irányvonalát, mondjon le estig.

Kudrin az Interfaxnak úgy fogalmazott: az elnök felszólítása nyomán a távozás mellett döntött, de nem nyújtotta be lemondását.

Medvegyev délutáni felszólítása után a dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt általános tanácsának egyik illetékese, Andrej Iszajev kijelentette: "Kudrin nem értette meg, hogy lejárt a könyvelők ideje a kormányban. Eljött a modernizáció és a komoly feladatok kora, és azt sem értette meg, hogy Dmitrij Medvegyev százszor fontosabb a pártnak, mint száz Kudrin".

Szombati közlések szerint Medvegyev hamarosan átveheti Putyin helyét a pártelnöki tisztségben.

Gennagyij Zjuganov, a liberálisnak tekintett Kudrin távozását régóta követelő kommunista párt elnöke kijelentette: Kudrin a Nyugat érdekeit képviseli. Zjuganov annak a gyanújának adott hangot, hogy Medvegyev éles reagálásához Kudrin washingtoni kijelentése mellett az is hozzájárulhatott, hogy Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára közölte: a pénzügyminiszter mindenképpen Putyin csapatában marad.

Politológusok a leváltás híre nyomán úgy vélekedtek, hogy Kudrin alighanem távozik a politikából az üzleti világba.

Kudrin 1960-ban született Szovjet-Lettországban, a gazdaságtudományok doktora, professzor. Az egyetem előtt volt autószerelő is.

Pályája Leningrádban, a későbbi Szentpéterváron a polgármester első helyettesének tisztségéig ívelt.

Az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjévé 1996-ban, majd 1999-ben a pénzügyminiszter első helyettesévé nevezték ki. Pénzügyminiszterré és miniszterelnök-helyettessé 2000-ben tették meg, 2004-től csak pénzügyminiszter, majd 2007-től újra miniszter és a kormányfő helyettese volt. Több mint 15 közgazdasági és pénzügyi tárgyú tudományos munka szerzője, több kitüntetés birtokosa.