Megadóztatja az EU a pénzügyi tranzakciókat

2011.09.28. 12:06 Módosítva: 2011.09.28. 13:12

Elfogadta az Európai Bizottság szerdán a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékekre vonatkozó javaslatot - jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottsági elnöke szerdán Strasbourgban. Az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében Barroso jelezte: az új adó évi 55 milliárd euró pluszbevételt jelenthetne az uniónak.

Az Európai Bizottság előterjesztése szerint az új adót 2014. január 1-jétől kellene bevezetni valamennyi uniós tagországban.

Az adó a pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozik, és akkor kellene megfizetni, ha  a tranzakcióban résztvevő felek közül legalább egynek a székhelye az Európai Unióban van.  
Az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos - derivatív - termékeknél pedig 0,01 százalék.

Hangoztatta: itt az ideje, hogy a pénzügyi szektor hozzájáruljon az unió fejlesztéséhez. Az elmúlt években ez az ágazat több ezer milliárd eurónyi támogatást és garanciát kapott a tagországoktól - emelte ki.

A bizottsági javaslatot a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy a tranzakciós adó bevezethető legyen. Több tagállam azonban egyelőre nem ért egyet ezzel a lépéssel.

Barroso az EP-ben arról is beszélt, hogy Görögország a jövőben is tagja marad az euróövezetnek, de teljes egészében teljesítenie kell vállalásait. Úgy vélte, az ország konszolidálása hosszú folyamat lesz. "Nem sprintről, hanem maratoni futásról van szó" - fogalmazott.

A bizottság nemrégiben akciótervet indított 15 milliárd eurónyi uniós kohéziós támogatás felhasználásának gyorsítására - emlékeztetett az elnök. Az Európai Beruházási Bank (EIB) pedig hamarosan félmilliárd eurós programot indít a kisvállalkozó szektor segítésére.

Biztosnak mondta magát abban is, hogy az euróövezet tagállamai szolidárisak maradnak Athénnal.

A bizottsági elnök nagyobb egységre és a stabilitási mechanizmus megerősítésére szólította fel az euróövezetet, beleértve a nyáron hozott döntések gyakorlatba iktatását. Lényegében elutasította viszont azt a felvetést, hogy a tagországok kapjanak még nagyobb szerepet a gazdasági koordináció irányításában. Ez a vezetése alatt álló testület, az Európai Bizottság feladata - szögezte le.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a gazdasági együttműködés további fokozásához újabb szerződésmódosításokra lesz szükség az unióban.

Megerősítette azt is, hogy a bizottság hamarosan ismerteti az euróövezeti kötvény bevezetésének lehetőségeit taglaló előterjesztését. Jelezte, hogy a testület a jelenleginél mélyebb integrációt lát szükségesnek az euróövezetben a közös kötvények elindításához. Ez szintén igényelheti az uniós szerződések módosítását - említette meg.

José Manuel Durao Barroso felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdasági krízis mellett példátlan bizalmi válság is sújtja az uniót. Emiatt alakult ki szerinte a pénzügyi piacokon is a "felelőtlen és elfogadhatatlan" magatartás.

Hangoztatta, hogy a bizalom helyreállítására, a gazdasági növekedés stabilizálására, illetve a fokozott pénzügyi fegyelemre és a folytatódó szolidaritásra egyaránt szükség van.