Negatív kamat bevezetését fontolgatják Svájcban

2011.10.02. 19:14

A jegybank után a kormány is felveheti a harcot a frank erősödése ellen Svájcban, a pénzügyminiszter szerint vizsgálják, miként lehetne negatív kamatot számítani a külföldiek svájcifrank-betéteire, ezzel is hűtve a valuta iránti keresletet.

Eveline Widmer-Schlumpf pénzügyminiszter szerint egyelőre nem terveznek konkrét intézkedéseket, de megbíztak egy szakértői csoportot a lehetőségek - a negatív kamat mellett a tőkeáramlás korlátozása merült fel - felmérésére.

A frank erősödése negatív kilátásokkal van az exportra alapozott svájci gazdaságra. A negatív betéti kamat vagy a tőkeáramlás korlátozása lassíthatja vagy visszafordíthatja a frank erősödését. A kormány ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a jegybank intézkedései jelenleg elégségesek.

A jegybank szeptember elején jelentette be, hogy 1,20 svájci frankban határozták meg az euró legalacsonyabb eltűrhető árfolyamát, ami alatt beavatkoznak. A bejelentés előtt pár héttel már meglebegtették a gondolatot, ami akkor elég is volt a frank erősödésének megfékezésére. Az elmúlt hetekben elterjedt, hogy az intervenciós árfolyamot 1,25-1,30 svájci frankra emelhetik, de vannak akik szerint ezek a hírek megbízhatatlanok, olyan befektetőktől származhatnak, akik a frank gyengülésére játszanak.