Feldarabolják a Dexia bankot

2011.10.10. 08:23 Módosítva: 2011.10.10. 10:17
Feldarabolják az euróválság sújtotta, belga-francia Dexia bankot, és a belgiumi üzletágat száz százalékban átveszi a belga állam - jelentette be hétfő reggel Yves Leterme belga ügyvezető miniszterelnök. A brüsszeli szövetségi kormány 4 milliárd eurót fizet Dexia Banque Belgique-ért. A kormány vételi ajánlatát a bank igazgató tanácsa elfogadta.

A vasárnapról hétfőre virradóra megtartott rendkívüli kormányülés után Leterme azt is közölte, hogy a bank birtokában levő 90 milliárd eurónyi olyan értékpapírt, aminek a behajthatósága kérdésessé vált, egy külön létrehozandó "rossz bankba" helyezik át. Ennek a kötelezettségeiért Belgium, Franciaország és Luxemburg megosztva áll helyt: Belgium 54 milliárd eurót (60,5 százalékot) szavatol, Franciaországra 36,5 százalék, Luxemburgra pedig 3 százalék jut e kockázatos papírokból.

Az állami garanciaátvállalások fejében a Dexia összesen 450 millió eurót fizet a három államnak, ebből 270 milliót Belgiumnak. Így Belgium a 4 milliárd helyett csupán 3 milliárd 730 milliót fizet ki vételár gyanánt.

Korábban elterjedt annak a híre, hogy a belga szövetségi állam "továbbpasszolja" a Dexiát a tartományi kormányzatoknak, vagyis Flandriának, illetve Vallóniának. Didier Reynders pénzügyminiszter most úgy nyilatkozott, hogy a szövetségi kormány nem akarja a végtelenségig megtartani a bankot, de abból nem is akar azonnal kivonulni.

A Dexia annak nyomán került bajba, hogy kintlévőségeinek nagy része görög, részben pedig olasz, illetve spanyol papírokban van. Leterme szerint az államosításra szükség van annak érdekében, hogy a Belgiumban sok száz lakossági bankfiókot üzemeltető Dexia ügyfelei biztonságban tudhassák a pénzüket.

Franciaországban nincsenek lakossági Dexia-fiókok, ám ez a bank számít a települési önkormányzatok fő hitelezőjének. A Dexia igazgató tanácsa tárgyalásokat folytat arról, hogy a franciaországi üzletágára nehezedő terheket átvállalná a francia állami tulajdonú Caisse des Depots et Consignations, valamint a francia postabank.

A francia és a belga állam már 2008-ban szerzett bizonyos résztulajdont a Dexiában: akkor a nemzetközi fizetési válság első hullámainak egyike tette szükségessé az állami mentőövet.

A belga üzletág mostani teljes államosítása azért kockázatos lépés, mert e művelet megvalósításának esetére a Moody's Investors Service hitelminősítő már kilátásba helyezte Belgium Aa1-es osztályzatú kormánykötvényeinek leminősítését. Belgiumban már így is az éves GDP 96 százaléka fölöttinek felel meg az államadósság.

A Dexia törökországi leányvállalatát a terhek enyhítése érdekében el akarják adni. Hírek szerint van is rá vevő, mégpedig az orosz Szberbank. A bank tárgyalásokat folytat egy nemzetközi befektető csoporttal a luxemburgi üzletág eladásáról is.