Már nem Ted Turner a legnagyobb földbirtokos

2011.10.13. 19:45
John Malone, aki ugyanúgy kábeltelevíziózásból él és ugyanúgy szereti a kovbojkalapokat, letaszította az amerikai földbirotkosok toplistája éléről a CNN-t alapító Ted Turnert. Malone az ír nép évszázados szenvedéseivel indokolta földéhségét. 17 budapestnyi földje van, de még vásárolna.

Az amerikai földbirtokosok most megjelent 2011-es toplistája szerint már nem a CNN-alapító Ted Turner, hanem a szintén kábeltelevíziózásból élő, Turnerrel a kovbojkalapok iránti szenvedélyben is osztozó John Malone az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa. Malone idén vásárolt fel több mint egymillió holdnyi erdőséget Maine-ben és New Hampshire-ben, ezzel összesen már 2,2 millió hold - 8903 négyzetkilométer - földet birtokol.

Malone birtokai 17-szer nagyobbak Budapestnél.

2010-ben még Turner volt a legnagyobb földbirtokos kétmillió holddal.

Malone a kilencvenes években kezdett földvásárlásba. Szenvedélyét ír gyökereivel magyarázta. "Bizonyos földéhséget okoz, hogy annyi generáción át ki voltunk zárva a földtulajdonlásból" - mondta. Írországban az angol gyarmatosítás után a helyi lakosok nem tulajdonolhattak földet, részben emiatt vándorolt ki annyi ír az Egyesült Államokba.

Malone szerint amúgy most van ideje a földvásárlásnak, mert az ingatlanpiac összeomlása és a hitelválság miatt alacsonyak az árak és a költségek is. Az ingatlan amúgy is jó védekezés a dollár leértékelődésével szemben, mondta a Wall Street Journalnak.

Malone szerint Turner nem féltékeny a földvásárlásaira, sőt, "ő fertőzte meg" az ötlettel, amikor Turner ranche fölött helikoptereztek. Malone amúgy további nagy földvásárlásokat tervez az Egyesült Államok észak-keleti partvidékén és Kanadában.