Félnek az államtól a bankok

2011.10.14. 06:27
Az európai bankok inkább eszközeik egy részének értékesítésével javítanák tőkemegfelelési mutatójukat, mint hogy új tőkét vonjanak be − magánbefektetőt aligha találnak, az állami mentőakciót pedig elkerülnék.

A vezető európai bankok inkább eladják vagyonuk egy részét, mint hogy új tőkét vonjanak be, ha az EU az adósságválság leküzdésének részeként magasabb tőkemegfelelési mutatót ír elő számukra − idézi a Financial Times írását a Napi Gazdaság. Miért adnánk el részvényeket a jelenlegi alacsony jegyzések mellett? − tette fel a szónoki kérdést egy európai bankvezér. Ezzel arra utalt, hogy az európai pénzintézetek papírjai átlagosan könyv szerinti értékük 60 százalékán forognak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a héten azt mondta, hogy a válságkezelés új szakaszában ideiglenesen magasabb tartalékkövetelményt kell megszabni a pénzintézeteknek, miközben korlátozni kell osztalékfizetésüket, illetve vezetői bónuszaikat. Barroso nem részletezte, milyen tőkemegfelelési mutatóra gondolnak, de sajtóhírek szerint az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) 9-10 százalékos core Tier-1 mutatót akar előírni. Ezzel egyidejűleg hat-kilenc hónapos határidőt adnának a kormányoknak arra, hogy feltőkésítsék a országaik bankjait, amennyiben azok nem tudják saját erejükből teljesíteni ezt a követelményt. Az EBA becslése szerint az európai bankszektornak összesen 200 milliárd euróra lesz szüksége.

A bankok és tanácsadóik egyetértenek abban, hogy lényegében nem lehet a piacról forráshoz jutni. Miért fektetné bárki a tőkéjét egy bankba akkor, amikor tudja, hogy a pénze teljesen elmegy a kétes államkötvények értékcsökkenése miatt keletkezett veszteség pótlására? Az eszközök csökkentésével − a tőketartalék/kockázatokkal súlyozott eszközök mutató nevezőjének mérséklésével − azonban elérhetőnek látszik a kitűzött tőkekövetelmény anélkül, hogy az államok pénzére szorulnának.

Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke egyetért azzal, hogy a szabadpiacon nem tudnak pénzhez jutni a bankok, ezért csak állami pénzből tőkésíthetők fel. Nyíltan támadva Barroso erre vonatkozó javaslatát, azt mondta, hogy az csak az államadósságok nemkívánatos növekedéséhez vezetne. A Deutsche Bank mindent el fog követni, hogy ne legyen szüksége a kormány segítségére − szögezte le.