Nem nyugszanak a görögök

2011.10.16. 11:42

Az elmúlt napokban több tömegmegmozdulás és munkabeszüntetés nehezítette Athén, illetve más nagyvárosok életét.

Közben magántársaságok szombaton hozzákezdtek a görög főváros megtisztításához, miután a köztisztasági dolgozók immáron tíz napja tartó sztrájkja miatt olyan mennyiségű hulladék halmozódott fel Athénban, hogy az már komoly veszélyt jelent az egészségre nézve. Bár a kormány kilátásba helyezte, hogy a sztrájkolókat azonnali hatállyal elbocsátja, a köztisztaságiak csatlakoznak az október 19-ére tervezett általános sztrájkhoz, amelyben szinte minden szakma képviselteti magát a tömegközlekedési dolgozóktól a bankokon és ügyvédeken át az tanárokig, kórházi alkalmazottakig.

Az athéni fővárosban és Görögország-szerte szinte már mindennapossá váltak a demonstrációk a kormány megszorító intézkedései ellen, és a következő hetekben folytatódnak a megmozdulások. A jövő héten három napra - október 17-20. között - beszüntetik a munkát az adóhivatalok dolgozói, a vámosok október 18. és 20-a között nem jelennek meg munkahelyükön. Október 17-étől két héten át sztrájkolnak a pénzügyminisztérium dolgozói.


Az emberek a kormány megszorító intézkedései ellen demonstrálnak, ezek nemcsak leépítéseket, hanem a nyugdíjak és a fizetések megkurtítását is jelentik.